U trendu

Srpski poslanici napustili sednicu Predstavničkog doma parlamenta BiH

Poslanici iz Republike Srpske u Predstavničkom domu parlamenta BiH danas su napustili sednicu ovog doma državnog parlamenta, reagujući tako na zajedničku izjavu o državnoj imovini, koju su potpisali članovi Predsedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić i lideri probosanskih parlamentarnih stranaka iz Federacije BiH.

Sednicu su prvo napustili poslanici opozicionih stranaka iz RS, Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP), Liste za pravdu i red, a posle njih i poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpskog kluba.

Poslanik SDS-a Mladen Bosić izjavio je da su se poslanici opozicionih stranaka odlučili na taj korak „zbog diskusije i atmosfere na sednici, koja produbljuje tenzije i stvara nove konflikte u BiH“.

„Vraćaju se priče o zastavi, a danas je potpisan dokument svih političkih lidera Bošnjaka, koji znači zajednički front prema imovini Republike Srpske“, rekao je Bosić.

Prema njegovim rečima, napuštanje sednice je „gest upozorenja da bi se ohladile glave“.

Bosić je kazao da se na sednici raspravljalo „čija je zastava veća na graničnim prelazima, da li treba uklanjati table, čija je imovina, a da životne teme ne zanimaju vlast i vladajuće poslanike“.

„Današnje potpisivanje zajedničke izjave stranaka sa bošnjačkim predznakom o državnoj imovini govori da idu u njima svojstvene konflikte i da se poigravaju sa emocijama ljudi“, kazao je poslanik PDP-a Branislav Borenović.

On je dodao da su opozicioni poslanici iz RS napuštanjem sednice parlamenta BiH želeli da upozore da „ne žele da učestvuju u podizanju tenzija i izazivanju novih konflikata, čemu su skloni ljudi iz vlasti“.

Vladajuću koaliciju na nivou BiH čine SNSD iz RS i HDZ i stranke okupljene oko probosanske koalicije „Trojka“ (SDP, Naša stranka i Narod i pravda) iz Federacije BiH.

Pošto su sednicu napustili opozicioni poslanici iz RS to su učinili i poslanici vladajuće koalicije iz RS.

Poslanik SNSD-a Sanja Vulić rekla je pre izlaska iz skupštinske sale da, „ako se Bošnjaci mogu okupljati oko nekih izjava, mogu se i Srbi okupljati oko interesa RS“.

Poslanik DEMOS-a Čedomir Stojanović, koji je poslanik Srpskog kluba, izjavio je da taj klub do daljneg neće učestvovati u radu Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Ranije danas članovi Predsedništva BiH Denis Bećirović (SDP) i Željko Komšić (DF), te predsednici SDA Bakir Izetbegović, NiP-a Elmedin Konaković, Naše stranke Edin Forto, SDP-a Nermin Nikšić, NES-a Nermin Ogrešević i Stranke za BiH Semir Efendić potpisali su izjavu u kojoj su naglasili da isključivu nadležnost nad državnom imovinom ima država BiH.

Narodna skupština RS je nedavno usvojila zakon prema kome je nepokretna imovina u ovom BH. entitetu vlasništvo RS, ali je taj zakon Ustavni sud BiH stavio van snage.

Rešavanje pitanje državne imovine u BiH je ključni uslov da bi se okončao mandat OHR-a u BiH, kao i jedan od prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o napretku BiH ka EU.

Nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun je još 2005. godine nametnuo Zakon o privremenoj zabrani r

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.