U trendu

Šta je uzrok poplava u Skoplju?

Predsednik stranke Zelenih Srbije Ivan Karić i Ljiljana Popevska, predsednica makedonske stranke DOM – Zeleni, koja je član Evropske zelene partije, danas su, povodom katastrofalnih poplava koje su pogodile Skoplje i Makedoniju, poručili da je evidentno da su za prirodne nepogode koje pogađaju područje Balkana odgovorne i klimatske promene.

Kako se navodi u saopštenju Zelenih Srbije, Karić i Popovska su razgovarali o trenutnoj situaciji u makedonskoj prestonici i načinu na koji Zeleni Srbije i građani Srbije mogu pomoći prijateljskom narodu Skoplja i Makedonije.

Evidentno je da su za prirodne nepogode koje pogađaju područje Balkana odgovorne i klimatske promene, pa su se predsednici zelenih partija složili oko programskih prioriteta: klimatske promene i prirodni hazardi, prestanak proizvodnje i korišćenja energije iz fosilnih goriva, energetski preobražaj ka korišćenju obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, ekološka bezbednost u regionu, navodi se u saopštenju.

Zeleni Srbije su uputili iskreno saučešće i žaljenje zbog nastradalih u nevremenu i katastrofalnoj poplavi koja je pogodila šire područje Skoplja, i zrazili veliku zabrinutost zbog trenutne situacije u Makedoniji.

Gradski odbor Zelenih Srbije Šabac pokrenuo je akciju sakupljanja pomoći za građane Skoplja i Makedonije.

Danas, Zeleni pozivaju svoje odbore, članove, simpatizere i građane Srbije da pokažu solidarnost. Pomoć za narod Makedonije u vidu hrane, vode, pelena za bebe, sredstva za higijenu i dezinfekciju, garderobe, vreća za spavanje, ćebadi će se sakupljati u odborima Zelenih Srbije ili u centrali stranke u Beogradu.

Prikupljanju pomoći priključila se i druga srpska zelena stranka Zelena ekološka partija-Zeleni.

Tokom razgovora Karića i popevske bilo je reči i o strateškim planovima i aktivnostima u okviru Balkanske mreže zelenih partija, unapređenju saradnje između  dve stranke, pokretanju zajedničkih inicijativa i kampanja, kao i o potencijalnim projektima u regionu.

Destruktivno delovanje na životnu sredinu i posledice klimatskih promena ne poznaje granice. Upravo iz tih razloga stranke moraju da se udruže i da preventivno deluju kako bi se kvalitetnije upravljalo ekološkim rizicima, navodi se u saopštenju.

Saradnja Zelenih Srbije i DOM-a – Zeleni Makedonije predstavlja perspektivu za održivi razvoj obe države. Razmena znanja i iskustva kroz unapređenje zelene politike i projekte stranke će dati doprinos rešavanju ekoloških problema koji poslednjih godina potresaju Balkan. On je izložen brojnim prirodnim hazardima, a nevreme i poplave koje su se poslednjih dana dogodile u Makedoniji su nas podsetile na 2014. godinu i katastrofalne poplave koje su pogodile Srbiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.