U trendu

Stabilna i mirna budućnost zapadnog Balkana moguća sa EU

Izvestilac za Srbiju u EP Dejvid Mekalister kaže da je na Zapadnom Balkanu primetno ”značajno širenje” ruskog uticaja, te da i pored ”ogromnog pozitivnog uticaja EU”, većina Srba pretpostavlja da je Rusija njihov najveći oslonac.

Predsedavajući Spoljnopolitičkim odborom EP, ujedno i izvestilac za Srbiju, Devid Mekalister ocenjuje da je Rusija sve više širi svoje pristustvo na Zapadnom Balkanu.

”Postoje kampanje i ciljane akcije koje služe u svrhu dezinformisanja, stvaranja određenog raspoloženja i pretpostavki. Činjenica je da je EU u periodu od 2007. do 2014. godine dodelila Srbiji 1,3 milijarde evra od ukupno 5,1 milijarde evra namenjih pretpristupnoj pomoći Zapadnom Balkanu. Istraživanja međutim pokazuju da većina Srba misli da je Rusija njihov najveći oslonac. Takva pretpostavka nije slučajna”, navodi izvestlac za Srbiju.

Na pitanje Tanjuga o ulozi Rusiji i EU na Zapadnom Balkanu, Dejvid Meklaister navodi da je pozitivan uticaj EU u regionu ”ogroman”.

”EU izdvaja milijarde evra iz svojih fondova za region Zapadnog Balkana. Gde god je neophodno EU učestvuje kao posrednik kako bi se rešili postojeći nesporazumi, a tu su i inicijative koje zemlje članice EU pokreću kako bi se unapredila multilateralna saradnja na Zapadnom Balkanu. Među njima je i ”Berlinski proces”, koji je pokrenula kancelarka Merkel”, objašnjava Mekalister.

On ipak ocenjuje da poslednjih godina, usled pojave mnogobrojnim međunarodnih konflikta i kriza, Zapadni Balkan nije bio uvek u centru pažnje Evropske spoljne i bezbednosne politike.

Trenutnu političku situaciju na Zapadnom Balkanu Dejvid Mekalister vidi kao ”vrlo komplikovanu” uz postojanje više ”manjih žarišta” u regionu.

”Verujem da se ni konflikiti većih razmera ne mogu danas odbaciti kao mogućnost u ovom regionu. Jedna iskra može napraviti veliki požar”, kaže izvestilac EP za Srbiju.

Mekalister dodaje i činjenicu da iz regiona dolaze i dobre vesti koje se ogledaju u vidu usvajajnja reformi u oblasti vladavine prava, ekonomskom rastu i prihvatanju inicijativa koje se onose na regionalnu saradnju.

”Sve zemlje Zapadnog Balkana su evropske zemlje i u potpunosti su okružene zemljama članicama Unije. Zato smo mi vrlo zainteresovani za političku i ekonomsku stabilnost regiona. Na svom putu ka članstvu u EU ove zemlje imaju još mnogo toga da urade i za to im je potreban naša pomoć. Narodi tog regiona žele stabilnu i mirnu budućnost, a to je moguće sa EU”, poručio je izvestilac za Srbiju, Dejvid Meklaister.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.