Stoltenbeg: Napredak u reformama otvara mogućnost za članstvo Makedonije u NATO

 Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas je u govoru u makedonskom parlamentu pohvalio Makedoniju za napredak u reformama, za koje je rekao da otvaraju mogućnost za punopravno članstvo u Alijansi.

Stoltenberg je rekao da su članice NATO i on bili šokirani nasiljem koje se dogodilo u Sobranju 27. aprila prošle goidne a da je sada impresioniran napretkom postignutim od tada.

On je pozdravio reformski plan Vlade Makedonije i sprovedjenje reformi, ali je dodao da to mora da se nastavi.

„Vrata za nove članice su otvorena, ali prelazak praga traži ozbiljan posao. Budite transprentni sa nama i sa reformama, a mi ćemo vas podržavati i pomoći vam koliko možemo. Pretvorili ste državu od nestabilne u državu realnih mogućnosti za novi prosperitet“, rekao je Stoltenberg makedonskim poslanicima.

Ističući primer ulaska Crne Gore u NATO, on je rekao da ispred sedišta Aijanse ima prostora za još zastava, aludirajući da Makedonija ima realne šanse da postane punopravna članca.

Stoltenberg je rekao da zemlje članice prepoznaju novi entuzijazam i da žele da Makedonija uspe, pozdravljajući volju vlade u Skoplju da reši spora oko imena sa Grčkom.

Generalni sekretar NATO je pozdravio usvajanje Zakona o jezicima kojim se proširuje upotreba albanskog i dogovor o doborosusedstvu s Bugarskom, a makedonsku vladu je pohvalio za poboljšanje odnosa sa susedima.

Stoltenberg je rekao da je veoma važna i uloga opozicije koja treba da prati i koriguje vladu, uz napomenu da i gradjansko društvo treba da nastavi da pomaže reforme.

Dok se Stoltenberg obraćao poslanicima ispred Sobranja Makedonije se okupila grupa gradjana, medju kojima su bili i članovi manje vanparlmentarne stranke „Levica“, koji su protestovali protiv ulaska Makedonije u NATO. 

Demostranti su nosili transparente „Protiv rata za profit“, „U NATO ni pod ustavnim imenom“, a mirni protest su obezbedjivali policajci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.