U trendu

Sud BiH potvrdio pet optužnica u slučaju Memić

SARAJEVO – Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv pet osoba, uključujući dvojicu policajaca, koji se terete za zločinačko udruživanje s ciljem prikrivanja dokaza o misterioznoj smrti mladića Dženana Memića iz Sarajeva, saopštilo je danas Tužilaštvo BiH.

Nakon višemesečne istrage koju je vodilo ovo tužilaštvo sada su optuženi Alisa Mutap, devojka nastradalog mladića, njen otac Zijad, bivši načelnik odeljenja za bezbednost saobraćaja sarajevske policije Hasan Dupovac, policajac iz Direktorata za koordinaciju policijskih tela u BiH Josip Barić i Muamer Ožegović, zaposlen u jednom hotelu u naselju Ilidža.

Kako prenosi sarajevska N1 tv. slučaj Memić kao i smrt mladića Davida Dragičevića u Banjaluci iz temelja su poljuljali poverenje u pravosuđe u BiH a zbog toga su u dva najveća grada organizovani masovni protesti zbog sumnje da je u pozadani nastojanje da se prikriju počinitelji navodnih ubistava.

Dženan Memić je pod još nerasvetljenim okolnostima smrtno stradao u februaru 2016. godine kada je teško povređen dok je šetao s tadašnjom devojkom a zbog težine povreda je nakon sedam dana umro u bolnici.

Tužiteljstvo Sarajevske županije koje je vodilo istragu tvrdilo je da je reč o saobraćajnoj nesreći i zbog toga je podiglo optužnicu protiv dvojice muškaraca koji su to navodno skrivili.

Županijski sud u Sarajevu je u dva navrata dvojicu osumnjičenih oslobodio optužbi i sada se obnovljeni postupak protiv njih po žalbi županijskog tužilaštva vodi pred Vrhovnim sudom Federacije BiH.

Članovi porodice Memić uporno tvrde da saobraćajne nesreće nije bilo i da je Dženan ubijen a istraga krivo vođena uz prikrivanje dokaza pa su zbog toga podneli krivičnu prijavu državnom tužilaštvu.

Tužilaštvo BiH u optužnici koja je sada potvrđena tvrdi kako je pet optuženih predvođeno Zijadom Mutapom pokušalo da prikrije ili da falsifikuje dokaze radi usmeravanja istrage u pgrešnom smeru

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar