U trendu

Sud iz trećeg pokušaja prihvatio kauciju za Sanadera

Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu danas je prihvatilo kauciju ponuđenu za izlazak iz istražnog zatvora bivšeg hrvatskog premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ive Sanadera.

Odbrana bivšeg premijera predložila je sudu nekretnine u vrednosti 12,4 miliona kuna (1,6 miliona evra) koliko mu je određeno za odbranu sa slobode u slučaju Fimi-medija“. One su ponuđene kao zalog za njegov izlazak iz istražnog zatvora u kojem se nalazi već tri godine. Nekretnine su u vlasništvu Sanaderovih prijatelja, među kojima su HDZ-ovci Luka Bebić, Jerko Rošin i Mario Zubović, kao i supruge Mirjane.

Vanraspravno veće danas je prihvatilo zahtev odbrane  pošto je ispitalo sudskog veštaka. Dva ranija predloga sud je odbio pravdajući odluku nepotpunom dokumentacijom.

Tužilaštvo je najavilo žalbu Vrhovnom sudu na današnju odluku koja omogućava Sanaderu izlazak iz zatvora po upisu hipoteke na ponuđene nekretnine. Oni smatraju da je jedna ponuđena nekretnina nelegalna, a za druge spore procenjenu vrednost.

Sanader bi mogao da izađe iz pritvora tek kada oduka postane pravosnažna, odnosno po isteku žalbenih rokova, a sudu će takođe morati da obeća da neće bežati i da će se javljati svakog meseca.

Vrhovni sud nedavno je ukinuo prvostepene presude za korupciju bivšem premijeru i njegovoj bivšoj stranci Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) zbog teške povrede krivičnog postupka i povrede prava na pošteno suđenje.

Ceo slučaj Fimi-medija, koji uključuje optužbe protiv još devet fizičkih i pravnih lica, vraćen je na ponovljeno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu. Sanaderu je, međutim određen istražni zatvor zbog opasnosti od bekstva, koji je zamenjen kaucijom u iznosu od 12,4 miliona kuna.

Sanader je u tom slučaju bio osuđen na devet godina zatvora i oduzimanjem oko dva miliona evra protivpravne imovinske koristi. HDZ, kao prva stranka osuđena za korupciju, kažnjen je s pet miliona kuna (oko 660.000 evra) i oduzimanjem oko 24 miliona kuna (oko 3,2 miliona evra) nezakonite koristi.

Ustavni sud nedavno je ukinuo i prvu pravosnažnu presudu od osam i po godina zatvora bivšem premijeru u slučajevima Hipo banka i Ina-MOL i vratio ceo slučaj na ponovno suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

U toku mu je i suđenje u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 miliona kuna „provizije“, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od firme bivšeg HDZ-ova saborskog poslanika i vlasnika lanca mesara Stjepana Fiolića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.