U trendu

Sud u Zagrebu: Tompson može da uzvikuje „za dom spremni“

Visoki prekršajni sud u Zagrebu danas je na opštoj sednici svih sudija odlučio da poklič „Za dom spremni“ na početku pesme „Bojna Čavoglave“ Marka Perkovića Tompsona nije prekršaj protiv javnog reda i mira.

Na sednicu su bile pozvane sudije svih odeljenja tog suda, a odazvalo ih se 19, kako nezvanično saznaje zagrebački „Jutarnji list“.

Od 19 prisutnih sudija, čak njih 14 je glasalo za stav da je taj poklič na početku Tompsonove pesme dopušten, četvoro je zauzelo stav da je javna upotreba tog pokliča uvek i u svim okolnostima, pa i u Tompsonovom slučaju protivzakonita i predstavlja prekršaj, dok je jedan sudija ostao uzdržan, navodi list.

Tako je više od dve trećine sudija Visokog prekršajnog suda potvrdilo kontroverznu presudu koju je u novembru prošle godine donelo veće tog suda, kojim predsedava Anđa Ćorluka, a članice su Ivana Mašić i Mirjana Margetić.

Presuda u slučaju Tompson suprotna je nizu pravosnažnih presuda koje je od 2015. do novembra prošle godine doneo Visoki prekršajni sud, u kojima su prekršajno kažnjavani oni koji su javno uzvikivali ili isticali taj poklič, ukazuje „Jutarnji list“.

Kao primer je navedeno da je u junu prošle godine Visoki prekršajni sud novčano kaznio makarskog pevača Maria Rosu, upravo zbog uzvikivanja pokliča „Za dom spremni“ na početku izvođenja pesme „Bojna Čavoglava“ na koncertu u Makarskoj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)