Suspendovan glavni tužilac BiH Goran Salihović

Disciplinska komisija Visokog tužilačkog i sudskog saveta suspendovala je danas Glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Foto: Beta

Foto: Beta

Pozivajući se na nezvanične informacije, Nezavisne navode da se očekuje da se ova pravosudna institucija oglasi saopštenjem ili konferencijom za medije i otvrdi ovu informaciju.

Inače, Salihović je u ponedeljak izjavio da Visoki savet želi da ga smeni zbog istrage koju je pokrenuo protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, a u vezi sa organizovanjem referenduma o Danu Republike u RS.

On je rekao da je siguran u ispravnost te odluke i da se ne boji ni jednog postupka.

„Razlog za prijavu je što sam ja otvorio istragu protiv Milorada Dodika i što je prvi put u istoriji dobio poziv da se javi u Tužilaštvo BiH“, naveo je Salihović u izjavi za Aldžaziru Balkans.

Salihović je podsetio da je Dodik nakon referenduma jasno rekao da stoji iza tog izjašnjavanja, te da pre toga nije bilo moguće učiniti bilo šta, a predmet je, rekao je, otvoren još pre 20 dana.

Negirao je navode da je kao glavni tužilac kočio pojedine istrage protiv visokih zvaničnika, posebno onih iz RS-a.

„Nikad nisam ništa kočio. U slučaju Bobar banke u sredu će biti podignuta optužnica, čekali smo određene podatke iz Hrvatske putem instituta međunarodne pravne pomoći. Što se tiče Pavlović banke, i tu čekamo jer imamo pet međunarodnih pomoći, od SAD-a do Srbije. Čekamo da odgovori dođu, da bismo nastavili rad“, naveo je.

Salihović tvrdi i da nijedan predmet nije zatvoren pa ni onaj u slučaju kupovine stana Nikole Špirića u Bežu i optužbi da je Dodik u Rusiji podmićen kilogramom zlata.

Salihović je ustvrdio i da je Tužilaštvo „pod veliki političkim pritiscima, koji predstavljaju zloupotrebu određnih pojedinaca unutar institucija u političke svrhe, te da će više detalja o tome glavni tužilac obelodaniti u narednom periodu, nakon čega će građanima biti jasno o kakvim se političkim i institucionalnim zloupotrebama radi u pokušaju udara na glavnog tužioca“.

„U prilog tvrdnjama da se radi o konstrukcijama i zloupotrebama ide i činjenica da se zahteva tajnost postupka. O svemu navedenom više informacija glavni tužilac će obelodaniti uskoro“, dodao je.

S druge stranke, iz VSTV-a je saopšteno da je Disciplinska komisija utvrdila da postoji dovoljno dokaza da je Salihović izvršio disciplinske prekršaje.

„Propuštanje da traži svoje izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa; upuštanje u neprimerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku; omogućavanje vršenje dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene; mešanje u postupanje sudije ili tužioca s namerom opstruiranja ili podcenjivanja njihovih aktivnosti; namerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapeđenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a BiH“, navedeno je u saopštenu.

Disciplinska komisija je tražila razrešenje dužnosti Salihovića.

Takođe je upućen zahtev Prvostepenoj disciplinskoj komisija VSTV-a BiH da donese odluku kojom će glavni tužilac Tužilaštva BiH biti udaljen od obavljanja dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar