U trendu

Švajcarska odobrila izručenje Elfete Veseli

Vlasti Švajcarske odobrile su izručenje Bosni i Hercegovini Elfete Veseli, osumnjičene da je 1992. godine na području Zvornika ubila dečaka srpske nacionalnosti, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

„Tužilac Tužilaštva BiH informisan je od partnerskih institucija da su vlasti Švajcarske odobrile izručenje Bosni i Hercegovini osumnjičene Elfete Veseli (1960)“, navodi se u saopštenju iz Tužilaštva BiH.

Prebacivanje osumnjičene u BiH može se očekivati uskoro, nakon što se ispune tehnički uslovi, stoji u saopštenju.

Vlasti Švajcarske su krajem septembra prošle godine uhapsile Elfetu Veseli koju Tužilaštvo BiH sumnjiči za ubistvo dečaka srpske nacionalnosti 1992. godine u okolini Zvornika.

Veseli je osumnjičena da je zajedno sa drugim osobama, u leto 1992. godine, u blizini mesta Kamenica kod Zvornika, na izuzetno svirep način, hladnim oružjem, usmrtila 12-godišnjeg dečaka srpske nacionalnosti, Slobodana Stojanovića.

Tužilaštvo BiH je naglasilo da preduzima intenzivne aktivnosti u borbi da ratni zločini ne ostanu nekažnjeni zbog bekstva osumnjičenih u inostranstvo, te da sprovodi više aktivnosti sa partnerskim institucijama širom sveta na otkrivanju, lociranju i izručenju u BiH osumnjičenih za ratne zločine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.