U trendu

Sve više izbeglica pristiže u Hrvatsku

Sve više izbeglica pristiže u Hrvatsku, a do 11 časova je, prema podacima policije, u tu zemlju ušlo njih oko 180.

„Teče sve bez ikakvih problema, nema organizovanog dolaska. To su osobe koje zateknemo kontrolom granica. Ne odbijaju registraciju“, rekao je novinarima na graničnom prelazu Tovarnik, portparol vukovarsko-sremske policije Domagoj Džigmunović, preneo je Večernji list na portalu.

On je precizirao da izbeglice kontinuirano dolaze u Hrvatsku iz pravca Srbije, a da ih je do 11 časova u zemlju ušlo 181 i nalaze se u Tovarniku.

Sve osobe su obrađene u skladu sa zakonskim propisima i direktivama EU.

Džigmunović je rekao da prednost imaju ranjive grupe, odnosno žene i majke s decom. Objasnio je da će po registraciji i pružanju prve pomoći, policija izbeglice organizovano prevoziti u prihvatilišta u Kutini, Sisku i Zagrebu, a kasnije će se, u zavisnosti o tome traže li azil ili žele da nastave dalje, odlučiti u koje smeštajne kapacitete mogu ići.

U policiji nisu mogli da preciziraju koliko se izbeglica očekuje u prvom talasu, ali mediji nagađaju da je reč o njih više od 500 koliko ih je sinoć krenulo autobusima iz Preševa.

Portparolka hrvatskog Crvenog krsta Katarina Zorić rekla je novinarima da su izbeglice iscrpljene i da mnogi traže pomoć lekara. Ona je dodala da je među onima koji su ušli mnogo male dece. U Tovarniku izbeglicama pomažu volonteri Crvenog krsta, ali i brojni meštani.

Do promene izbegličke rute došlo je pošto je Mađarska zatvorila granicu sa Srbijom, pa se od sinoć autobusi koji su prethodnih dana prevozili izbeglice iz Preševa prema granici Mađarske i Srbije, preusmeravaju na Šid i granicu s Hrvatskom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.