Svetozar Marović pušten iz zatvora

Funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Crne Gore Svetozar Marović pušten je danas iz zatvora, jer je sa Specijalnim tužilaštvom postigao sporazum o priznanju krivice za malverzacije sa zemljištem i gradjevinama u Budvi, kojima je oštećen opštinski budžet.

Svetozar Marović, jedan od osnivača DPS i predsednik nekadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore, nagodio se sa tužilaštvom na zatvorsku kaznu ne manju od četiri godine i da državi vrati odredjeni novčani iznos koji će tek biti utvrdjen.

Njegov advokat Zdravko Begović nije želeo da medijima danas govori o sadržaju nagodbe.

Ispred zatvora Marovića su dočekali kćerka Milena i sin Miloš, takodje osumnjičeni za učešće u nezakonitim poslovima u vezi sa prodajom zemljišta i izgradnjom saobraćajne i turističke infrastrukture u Budvi.

Marović je uhapšen 17. decembra prošle godine i od tada je u zatvoru u Spužu. Specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Milivoje Katnić ga je označio kao „šefa kriminalne organizacije“.

Tako su ulogu Marovića opisali i neki drugi optuženi u vezi sa nezakonitim poslovima u Budvi, koji su prihvatili status svedoka saradnika u tom predmetu.

Sporazum o priznanju krivice ranije su postigli i Marovićev sin Miloš koji će morati u zatvoru da provede godinu dana i da državi vrati 385.000 evra, kao i brat Dragan, nekada potpredsenik opštine Budva.

Nagodbu su ranije postigli i dvojica bivših gradonačelnika Budve Rajko Kuljača i Lazar Radjenović, kao i više opštinskih funkcionera i službenika.

Svetozar Marović je i dalje predsednik Političkog saveta DPS, a na tu funkciju je izabran pre godinu dana. On se smatra ideologom te partije. Njegova politička karijera započela je u vreme komunističke vlasti, kada je bio predsednik Saveza socijalističke omladine Crne Gore, a potom predsednik Izvršnog odbora opštine Budva.

U vreme takozvane antibirokratske revolucije, Svetozar Marović je bio deo nove vlasti, nakon čega je više godina bio predsednik Skupštine Crne Gore. Marović je bio i jedini predsednik Državne zajednice Srbija i Crna Gora od 2003. do 2006. godine.
Ostale fotografije uz tekst

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.