U trendu

Svilanović najavio projekat RCC-a za integraciju Roma

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović čestitao je danas Medjunarodni dan Roma i najavio projekat vredan 1,8 miliona evra čiji je cilj ekonomska i društvena integracija Roma.

Trogodišnji projekat „Integracije Roma 2020“, koji finansiraju Evropska unija i Fondacija za otvoreno društvo, nastavak je Dekade za inkluziju Roma 2005-2015, saopštio je RCC.

Zvanični početak projekta planiran je za početak juna, a njegovo sedište biće u Beogradu.

„Protekli napori na prekidanju začaranog kruga diksriminacije prema Romima nisu urodili plodom kako se očekivalo. U isto vreme, Dekada Roma nas je naučila nekim stvarima koje moramo nadograditi da bismo ojačali napore i učinili da društva kao i javne institucije postanu otvoreniji za romske zajednice“, rekao je Svilanović.

Dodao je da je Savet za regionalnu saradnju „odlučno da se uhvati u koštac sa postojećim izazovima i obezbedi plodno tlo za okončanje diskriminacije“.

„Romi se svakodnevno susreću s mnogim izazovima, kao što su društvena isključenost, segregacija i marginalizacija, koje vode ka nedostatku obrazovanja, hroničnoj nezaposlenosti i ograničenom pristupu zdravstvenoj nezi, stanovanju i osnovnim uslugama, kao i veoma rasprostranjenom siromaštvu“, rekao je Svilanović.

Projekat „Integracije Roma 2020“ uključuje sedam korisnika instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA II – Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Kosovo, Crnu Goru, Srbiju i Tursku.

„On će unapredjivati regionalnu saradnju na jačanju institucionalnih struktura, procesa, politika i aktivnosti koje se sprovode na nacionalnom i lokalnom nivou. Pokrivaće područja zapošljavanja, zdravstva, obrazovanja, infrastrukture i gradjanske registracije, ali i pitanja diskriminacije, siromaštva i jednakosti spolova“, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.