U trendu

Tači, Veselji, verovatno i Krasnići, optuženi za ubistva, nasilan nestanak, progon i mučenje

Predlog optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih pripadnika Dreničke grupe OVK, koji je glavni tužilac Džek Smit podneo 24. aprila, teretio ih je za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine na Kosovu i u Albaniji.

Tužilac Smit je 24. juna saopštio da Tačija (51), Veseljija (53) i druge pripadnike OVK smatra odgovornim za ubistva, nasilni nestanak osoba, progon i mučenje. Predlog optužnice imao je 10 tačaka.

Iako tužilac tada nije pomenuo bivšeg portparola OVK Jakupa Krasnićija (69), koji je juče uhapšen na Kosovu i sinoć smešten u pritvor u Hagu, vrlo je verovatno da je on u istoj optužnici s Tačijem i Veseljijem, zato što su svi bili vodje Dreničke grupe OVK.

„U optužnici se navodi da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice, snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici“, pisalo je u saopštenju tužioca Smita iz juna.

Smit je tada naglasio da je optužnica „rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da van razumne sumnje dokaže sve optužbe sadržane u njoj“.

Rok da sudija za prethodni postupak potvrdi optužnicu, istekao je 24. oktobra, a za sada se ne zna kada je optužnica potvrdjena.

Po najavama iz Suda, optužnica će biti objavljena uskoro, najkasnije pre no što Tači, Veselji i Krasnići budu prvi put izvedeni pred sudiju za prethodni postupak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.