U trendu

Tageblat: Čudno uvećanje ratnih veterana u Hrvatskoj

LUKSEMBURG – Skoro četvrt veka od kraja rata u Hrvatskoj, novajlija u EU suočen je s jednim fenomenom koji mu pravi probleme, a to je da stanovništvo neprestano opada, a broj ratnih veterana neprestano raste, ističe luksemburški „Tageblat“.

Što više vremena od rata prolazi, to je na Balkanu više heroja, dodaje list, ukazujući na čudno povećanje broja ratnih veterana.

Pojačana emigracija i pad nataliteta smanjili su od kraja rata broj stanovnika Hrvatske sa oko 4,5 na manje od četiri miliona ljudi, a istovremeno je broj ratnih veterana porastao sa 336.000 u 1996. godini na 507.508, navodi „Tageblat“.

Čak iako bi se uzeo u obzir samo 438.793 još živih ratnih veterana, taj broj prevazilazi u međuvremenu deset odsto ukupnog stanovništva.

Na kraju rata u Hrvatskoj 1995, njena vojska imala je 205.397 vojnika pod oružjem, a iduće godine u Zagrebu je već bio reči o oko 336.000 veterana, ukazao je list.

Njihov tačan broj je od samog početka bio sporan, a pojedini tvrde da je osnivač države Franjo Tuđman povećanim brojem veterana želeo da demonstrira koliko se stanovništvo suprostavljalo navodnim srpskim okupatorima, ističe „Tageblat“.

Iako su liste veterana policije i vojske spojene, zvaničan broj učesnika u ratu je u poslednje 23 godine neprestano rastao, i to za više od 147.000.

Za rast list krivi ne samo pravo na penzije i privilegije, već i povlašćen položaj pri zapošljavanju u javnom sektoru, što navodi mnoge Hrvate da se kasno sete učešća u „domovinskom ratu“, ukazuje dnevnik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.