Telegram: Profesor optužen za seksualno zlostavljanje

ZAGREB – Hrvatski portal Telegram objavio je da je poznatog profesora istorije zagrebačkog Univerziteta D. R. pet studentkinja optužilo za seksualno uznemiravanje.

Portal tvrdi da je reč o D. R. sa Odseka za istoriju zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Portal je krajem januara objavio dokumente koji dokazuju da je rektor Zagrebačkog Univerziteta Damir Boras znao za pisanu izjavu kojom je bivša studentkinja optužila svog nekadašnjeg profesora za višestruko seksualno uznemiravanje.

Boras se na prijavu oglušio, a nedugo zatim je optuženog profesora promovisao u počasno zvanje profesora emeritusa.

Nakon što se u javnosti pojavila priča o optužbama na račun profesora, Telegramu su se javile još tri studentkinje sa sličnim neprijatnim iskustvima sa istim profesorom.

Nekoliko dana kasnije javila se još jedna bivša studentkinja iz Srbije, koja tvrdi da ju je isti profesor seksualo uznemiravao kad je pre 20-ak godina predavao u letnjoj školi u Subotici.

Boras je u saopštenju za javnost ovom slučaju naveo:

„Nakon izjašnjavanja profesora, utvrđenih činjenica, te uvida u predočenu dokumentaciju, kao čelnik Univerziteta nisam sa svoje strane našao uporišta ni opravdanja za pokretanje postupka“.

Deo studentkinja koje su optužile profesora D. R. Telegramu su dostavile pisanu izjavu o tome da su svoje tvrdnje spremne da ponove na sudu.

D. R. je za docenta na katedri za svetsku istoriju izabran 1990. godine. Sedam godina kasnije postao je vanredni profesor, 2000. godine imenovan je za šefa Odseka za istoriju i šefa Zavoda za hrvatsku istoriju, a 2003. godine postao je redovan profesor.

Penzionnisan je 2018.

Telegram je osumnjičenom profesoru ponudio da iznese svoju stranu priče o ovim optužbama, ali odgovor nije dobio.

Više od 60 zagrebačkih akademaca, uglavnom studentkinja, prijavilo je svoje profesore za seksualno uznemiravanje, zbog čega je Ministarstvo nauke i obrazovanja zatražilo hitan sastanak Univerzitetskog saveta, koji je zadužen za kontrolu rada Univerziteta.

Fakulteti i akademije osnovali su svoje komisije, koje sve prijave prosleđuju policiji, prenose hrvatski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.