U trendu

Teuta Arifi: Makedonija je talac jeftinih trgovaca populizmom

Potpredsednica najveće albanske partije u Makedoniji DUI Teuta Arifi ocenila je danas da su lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski i vrh njegove stranke „jeftini trgovci populizmom“ koji Makedoniju drže u zatočeništvu.

„Makedonija je talac jedne nerealne i naizgled demokratske, nekorektne tendencije odredjene grupe političara i jeftnih trgovaca populizmom, koji se trude da svoje unutrašnje probleme i strahove predstave kao patriotsku bitku za očuvanje države od virtuelnog neprijatelja“, rekla je ona u intervjuu za Dojče vele na makedonskom.

Po rečima Arifi, u političkoj istoriji i literaturi to je „već konzumirana i više puta isčitana teza karakteristična za odredjene totalitarne političke elite, koje su izgubljene u svojoj sebičnoj potrebi za vlašću koja nikad nije bila na nivou njihovog intelektualnog kapaciteta“.

Kako je istakla, problem u Makedoniji ne može da se predstavi kao medjuetnički, iako se u poslednje vreme stalno propagira ta ideja koja služi onima   –  vrhu VMRO DPMNE, za koje promena vlasti znači kraj.

„Pokušaj da se albanski narod u Makedoniji predstavi kao spoljni faktor agresije na državu je konceptualno naivan, ali kratkoročno opasan akt bezumlja“, rekla je potpredsednica DUI.

Arifi je rekla da je DUI radi na nalaženju mirne i demokratske forme delovana kojom će se omogućiti da i VMRO DPMNE mirno preda vlast novoj parlamentarnoj većini, bez ikakvih posledica po stabilnost i demokratski poredak zemlje.

„Naše zajedničko političko delovanje u novoj parlamentarnoj većini podrazumeva što skorije formiranje reformske vlade, što je poruka koja nam je više puta stigla od naših partnera – EU i SAD“, rekla je potpredsednica DUI Teuta Arifi.

Stranka Nikole Gruevskog, koja je deset godina vladala u koaliciji sa albanskom partijom DUI, odbija da preda vlast novoformiranoj parlamentarnoj većini koju predvodi suparnički SDSM Zoran Zaeva u kojoj je sada i DUI. VMRP DPMNE za to koristi sve mogućnosti koje su joj na raspolaganju, medju kojima je i blokada parlamenta.

U sprečavanju nove parlamentarne većine da formira vladu Gruevskom pomaže predsednik Makedonije Djordje Ivanov upornim odbijanjem da lideru SDSM Zoranu Zaevu poveri mandat za formiranje vlade iako Zaev ima parlamentarnu većinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.