U trendu

TI BiH: Javni resursi pred izbore u službi promocije političkih stranaka

 Posmatrači međunarodne organizacije Transparensi internešenel u Bosni i Hercegovini (TI BiH) u poslednja dva meseca su zabeležili više 1.300 primera korišćenja javnih resursa za promociju stranaka i kandidata uz znatno povećanje javne potrošnje u predizbornom periodu.
Centralnoj izbornoj komisiji upućeno je 36 prijava zbog preuranjene kampanje, kršenja Zakona o finansiranju političkih partija i zloupotrebe javnih resursa, koja nije adekvatno regulisana ni najnovijim izmenama Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Tako je CIK odbacio prve prijave TI BiH, jer se zabrana zloupotrebe javnih resursa odnosi samo na period zvanične izborne kampanje koja počinje 2. septembra, pa će proći nekažnjeno sve što se dešavalo ranije.

CIK je za sada sankcionisao samo pojave preuranjene kampanje, a po prijavama TI BIH izrečeno je osam kazni.

TI BIH je CIKU-u prijavio plaćenu promocija dokumentarnog filma „Od vizije do pobede“ koji emituje Javni servis RS (RTRS), za čiju promociju je postavljeno desetine bilborda sa likom direktora Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC) Vlade Djajića, koji je i kandidat za narodnog poslanika.

Isti slučaj su i plaćeni bilbordi Javne ustanove Nacionalni park „Drina“, na kojima se promoviše direktor te ustanove Radomir Pavlović, koji je takodje kandidat za poslanika.

Iako kampanja zvanično traje 30 dana, političke stranke odavno su počele sa otvorenim održavanjem predizbornih skupova, od kojih je najveći broj imala Stranka demokratske akcije (SDA).

Na velikom broju skupva, konstatuje TI BiH, primećeno je učešće zaposlenih u javnim institucijama, čak i policijskih službenika.

Zabeležen je i veliki broj primera zloupotrebe skupova koje organizuju javne institucije za promociju stranaka i kandidata.

Posmatrači TI BIH pratili su 350 javnih skupova u organizaciji institucija, a na 67 odsto bili su kandidati na izborima.

Čak 32 skupa u protekla dva meseca bili su koncerti koje su organizovale lokalne zajednice, a na jednom od njih tokom „Zenica Samer Fest“ gradonačelnik Fuad Kasumović držao je političke govore i indirektno pozivao na glasanje.

Na koncertima povodom „Zvorničkog leta“ korišćena su grafička rešenja u bojama SNSD-a, dok je na jednom od koncerata u Banjaluci okupljenima prikazan spot o ispunjenim ranijim predizbornim obećanjima aktuelnog gradonačelnika Draška Stanivukovića (PDP).

U Banjaluci je u okolnim lokalnim zajednicama održana serija manifestacija „Krajiško veče“, na kojima su direktno promovisani kandidati SNSD-a.

Te skupove organizuje agencija koja putem tendera dobija znatna javna sredstva.

BiH nije uvela ograničenje javne potrošnje u predizbornom periodu, što je i ove godine ključni resurs koji se zloupotrebljava za kupovinu glasova i promociju kandidata – navela je TI BiH i objavila onlajn-mapu predizbornih gradjevinskih radova promovisanih u protekla dva meseca.

Podaci pokazuju da je u celoj BiH od 1. jula počelo 249 radova za 845 miliona KM (oko 433 miliona evra), da je završeno 227 radova za 175 miliona KM (oko 90 miliona evra), a da je ukupna vrednost javnih radova u ova dva meseca već premašila godišnju vrednost svih radova koji su po podacima Agencije za javne nabavke ugovoreni cele prošle godine.

Dodatna praksa je predstavljanje planova izgradnje infrastrukturnih objekata, za koje još nisu ni pokrenute procedure, a vrednost ovakvih obećanih projekata u prethodna dva meseca je preko 500 miliona KM (oko 250 miliona evra).

Evidentirano je i znatno povećanje jednokratnih davanja raznimm grupama stanovništva, gde se u većini slučajeva radi u indirektnoj kupovini podrške birača javnim sredstvima, navela je TI BiH.

Tako je od 1. jula kroz jednokratna davanja svih nivoa vlasti gradjanima podeljeno preko 200 miliona KM (oko stotinu miliona evra), a najznačajnija su izdvajanja entitetskih vlada od preko 100 miliona za jednokratnu pomoć penzionerima, borcima, mladima i socijalnim kategorijama.

Zabeleženi su i 17 slučajeva povećanja plata zaposlenima u javnom sektoru, kao i 41 primer povećanog zapošljavanja u javnim ustanovama i preduzećima.

TI BiH je naglasila da svi ovi primeri, kao i znatno povećanje javne potrošnje u predizbornom periodu, pokazuju da u BiH nisu stvoreni uslovi za fer i poštene izbore, jer značajnu prednost imaju kandidati i stranke koji raspolažu javnim resursima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.