U trendu

Tihanovska u Ljubljani traži veću podršku EU

LJUBLJANA – Beloruska liderka opozicije Svetlana Tihanovska je, tokom posete Sloveniji, istakla da je važno da međunarodna zajednica obrati pažnju na situaciju u njenoj zemlji u kojoj su, po njenim rečima, ugrožena ljudska prava političkih protivnika predsednika Aleksandra Lukašenka.

Tihanovska, koja je u egzilu, danas se sastala sa ministrom spoljnih poslova Anžejem Logarom, čija će zemlja predsedavati Savetom EU u drugoj polovini ove godine.

„Izuzetno je važno da Belorusija bude visoko pozicinirana na dnevnom redu Evropske unije zbog naše teške borbe za demokratske promene“, izjavila je Tihanovska nakon sastanka sa slovenačkim ministrom, prenosi AP.

Ona je pozvala Uniju da se oglasi povodom situacije u Belorusiji, posebno kada je reč o ljudskim pravima, koja su po njoj ugrožena, naročito oko vrlo teške situacije u beloruskim zatvorima.

Ministar Logar je, nakon neformalnih razgovora sa Tihanovskom, poručio da će ljudska prava ostati visoko na agendi Evropske unije i u vreme slovenačkog predsedavanja, a izrazio je podršku demokratskim stremljenjima u toj državi.

Tihanovska se kandidovala protiv Lukašenka na prošlogodišnjim predsedničkim izborima u Belorusiji na kojima je on osvojio šesti mandat, ali ona i njene pristalice odbile su da priznaju rezultate uz tvrdnju da su izbori namešteni.

Liderka beloruske opozicije se preselila u avgustu u Litvaniju nedugo nakon izbora.

Belorusija se kasnije našla na meti zapadnih sankcija nakon što je Lukašenko pokrenuo oštru akciju protiv masovnih protesta na kojima se zahtevala njegova ostavka.

AP navodi da je tom prilikom uhapšeno više od 34.000 ljudi, dok su najistaknutije opozicione ličnosti pobegle iz Belorusije ili su zatvorene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.