U trendu

Todorić optužuje premijera za zaveru u slučaju Agrokor i najavljuje ulazak u politiku

 Osnivač i bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić izjavio je danas da se „slučaj Agrokor“ dogodio zbog plana i zavere grupe okupljene oko premijera Andreja Plenkovića i najavio osnivanje političke stranke.

On je na konferenciji za novinare u Zagrebu rekao da su „grupa Borg i Plenković“ pre šest godina krenuli u neprijateljsko preuzimanje imovine u Hrvatskoj, veštački povećali dugove u Agrokoru, a njega proglasili kriminalcem.

„Imali smo firmu koja je išla na Londonsku berzu, koja je cvetala i koja je bila neverovatna kompanija, a danas imamo kompaniju koja vene, nestaje, koja je bankrot. Fortenova danas ima promet od 30 milijardi, a dug joj je 33,5 milijarde, koliko je bio i naš“, istakao je Todorić.

On se obratio medijima pošto je nedavno Optužno veće Županijskog suda u Zagrebu proglasilo nezakonitim dokazom finansijsko veštačenje Ismeta Kamala na kojem se temelji optužnica protiv Todorića za izvlačenje 1,2 milijarde kuna u slučaju „veliki Agrokor“. To veštačenje plaćeno je million evra.

Todorić je kazao da kompanija nije održavana od preuzimanja i pozvao premijera da objasni kako je došlo do stvaranja novog duga.

„Uveravam vas da su od ove 33 milijarde, dve sigurno ukradene“, kazao je Todorić reakvši da će sve optužbe dokazati na sudu.

Bivši vlasnik Agrokora najavio je osnivanje političke stranke i izlazak na izbore. „Treba nam nacionalno jedinstvo svih stranaka“, zaključio je Todorić.

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je u februaru prvostepenu presudu u slučaju nazvanom „mali Agrokor“ prema kojoj su Ivica Todorić i njegovi saradnici oslobođeni optužbe da su taj posrnuli koncern oštetili za 1,25 miliona evra.

Po podizanju optužnice u tom slučaju, Todorić je rekao da je ona „nesumnjivo“ podignuta po nalogu premijera Andreja Plenkovića i „njegovih poslušnika“ kako bi se prikrila „otimačina, pljačka i uništavanje Agrokora“.

Ivica Todorić je još od 2017. pod istragom zbog višemilionskih malverzacija u Agrokoru, a tužilaštvo je u glavnom delu slučaja Agrokor optužnicu podiglo 2020, ali ona još nije potvrđena na sudu.

Po otvaranju afere Agrokor krajem 2017. Ivica Todorić je pobegao u Veliku Britaniju koja ga je godinu kasnije izručila Hrvatskoj. Neko vreme je bio u pritvoru u Zagrebu, ali je ubrzo pušten uz kauciju od oko milion evra. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.