U trendu

Toplotni talas u regionu

Toplotni talas zahvatio je region Balkana, gde su pojedine države izdale upozorenje zbog najavljenih tropskih vrućina.

Hidrometeorološki zavod Srbije upozorio je da će do 9. avgusta biti veoma toplo sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 35 do 39 stepeni, a za vikend, lokalno, i oko 41 stepen, pa se preporučuje adekvatno odevanje i boravak u hladovini.

Slovenačka Agencija za okolinu proglasila je „crveni alarm“, najviši stepen opasnosti od elementarnih nepogoda za period od srede, 2. avgusta, do petka 4. avgusta, zbog očekivanog porasta temperature tokom ove nedelje.

Veruje se i da bi mogao da bude oboren temperaturni rekord iz avgusta 2013, kada je u mestu Cerklje ob Krki živa dostigla 40,8 stupnjeva Celzijusa.

Crnogorski Institut za javno zdravlje (IJZ) savetovao je gradjane da zbog najavljenog toplotnog talasa do 10. avgusta borave u hladu i izbegavaju direktno izlaganje suncu, kao i izlaske tokom najtoplijeg dela dana.Upozorenje zbog velike vrućine u Bosni i Hercegovini trajaće do 6. avgusta, a u toj zemlji je zabeležen i povećan broj osoba koje su zatražile Hitnu pomoć.

Meteorolozi u Hrvatskoj su saopštili da će novi talas vrućine u pojedinim delovima zemlje oboriti dosadašnje temperaturne rekorde jer će prelaziti 40 stepeni.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike