U trendu

Tramp podržao samit Istočne Evrope

Američki predsednik Donald Tramp ponovio je podršku Vašingtona samitu u Bukureštu čiji cilj je jačanje povezanosti unutar Istočne Evrope i poboljšanje veza tog regiona, SAD i Evropske unije.

Tramp je u pismu rumunskom predsedniku Klausu Johanisu uoči današnjeg sastanka dvanaestočlane Inicijative Tri mora naveo da bi ona mogla da proširi infranstrukturne i poslovne veze, ojača energetsku bezbednost i smanji trgovinske barijere. 

Samit Inicijative tri mora održava se  danas i sutra u Rumuniji koja njome sada predsedava.

„SAD ostaju ponosni partner ovih napora … u ovom strateški važnom regionu“, navodi se u pismu američkog predsednika.

Dvodnevnom samitu će prisustvovati predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, američki ministar energetike Rik Peri, hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović i drugi šefovi država.

U Bukureštu će istovremeno biti održan poslovni samit koji će okupiti zvaničnike i bankare iz Evropske investicione banke i Svetske banke.

Inicijativa tri mora pokrenuta je 2015. godine i uključuje 12 zemalja članica EU izmedju Jadranskog mora, Baltičkog i Crnog mora. Medju njima je Austrija jedina koja nije bila u taboru komunističkih zemalja. Prvi samit održan je u Dubrovniku 2016. a drugom samitu 2017. u Varšavi, u Poljskoj, prisustvovao je američki predsednik Donald Tramp.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.