U trendu

Traži se pokretanje krivičnog postupka protiv Medojevića

PODGORICA – Zahtev za odobrenje pokretanja krvičnog postupka protiv poslanika opozicionog DF, Nebojše Medojevića, stigao je u parlament u kojem stoji osnovana sumnja da je on član kriminalne organizacije biznismena Duška Kneževića do 2014. i da je počinio krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

Prema pisanju podgoričkih Dnevnih novina, koje su imale uvid u taj zahtev, tvrdi se da je tokom krivičnog postupka, koji je pokrenut protiv okrivljenih Duška Kneževića, Đorđa Đurđića, Velibora Miloševića i drugih, zbog krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije, produženog krivičnog dela pranje novca i produženog krivičnog dela utaja poreza i doprinosa, utvrđeno da postoji osnovana sumnja da je Medojević izvršio krivično delo stvaranja kriminalne organizacije i krivično delo pranje novca.

Navodi se, naime, da je Medojević ta krivična dela počinio tokom 2014. u Podgorici kada je postao član kriminalne organizacije koju je na teritoriji Crne Gore, u drugoj polovini 2010. godine, organizovao okrivljeni Duško Knežević.

Kako se dodaje, pripadnici ove kriminalne organizacije su postali, između ostalih, i okrivljeni Slavoljub Stijepović, Velibor Milošević, Đorđe Đurđić, Vlatko Rašović, Vuko Dragašević, Svetlana Mijatović, Tomislav Žižić, Mijodrag Knežević, Andrey Kononenko, Nenad Vujošević i druga lica, pišu Dnevne novine, preneo je portal RTCG.

Medojeviću se stavlja na teret da je kao pripadnik kriminalne organizacije, radi realizacije kriminalnog plana prihvatio da preko drugih lica preuzima od okrivljenog Duška Kneževića novac koji potiče iz kriminalne delatnosti, isti drži kod sebe i, kako se navodi, dalje ga koristi stavljajući ga u legalne tokove.

Navodi se da je u martu 2014., Medojević sveno preuzeo 10.000 evra tako što je dogovorio sa Kneževićem da se navedeni novac preuzme u hotelu ‘Premijer’ u Podgorici.

U opširnom zahtevu se navodi i da kriminalna organizacija ima za cilj vršenje krivičnih dela pranje novca, utaja poreza i doprinosa, protivzakoniti uticaj, primanje mita, davanje mita, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba ovlašćenja u privredi, falsifikovanje službene isprave i druga krivična dela.

Advokatski tim Medojevića, međutm, tvrdi da je sve montaža i da način na koji SDT navodi razloge da Skupština odobri pokretanje krivičnog postupka protiv njihovog klijenta predstavlja ismejavanje ove institucije.

Navode i da je ključni dokaz za ove paušalne optužbe novi svedok saradnik.

“Za razliku od svedoka saradnika u predmetu za pokušaj terorizma Saše Sinđelića, osobe sa istorijom psihičkih bolesti, sada je izbor pao na vozača okrivljenog Duška Kneževića“, kažu advokati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.