Trojičindanski sabor u Podgorici (video)

PODGORICA – Svenarodni Trojičindanski sabor za odbranu vere I svetinja održava se danas u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, u prisustvu velikog broja vernika.

https://youtu.be/SY-A-gxtU8U

Sabor je sazvala Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) pošto je nedavno Vlada Crne Gore usvojila Predlog zakona o slobodi veroispovesti I pravnom položaju verskih zajednica.

Sabor je počeo arhijerejskom liturgijom, a kako je najavljeno, nakon liturgije sa platoa Sabornog hrama biće upućena zajednička poruka vernicima, crnogorskim vlastima i međunarodnoj zajednici za odbranu vere i svetinja, u duhu mira, ljubavi i uzajamnog poštovanja.

Predloženi zakon predviđa preuzimanje imovine SPC u Crnoj Gori, koja bi prešla u vlasništvo te države, a molbu zvaničnog Beograda da se to ne čini, vlasti u Podgorici je protumačila kao mešanje u unutrašnje stvari druge države.

Usvajanje najavljenog zakona i poruke vrha crnogorske države da će raditi „na obnovi autokefalnosti“ crnogorske pravoslavne crkve, poznavaoci prilika u Srbiji i velikom delu Crne Gore tumače kao nastavak antisrpske politike koju sprovodi aktuelna crnogorska vlast.

Inače, sporovi crnogorske države i Mitropolije crnogorsko-primorske SPC oko objekata u vlasništvu srpske crkve traju praktično oduvek, a intenzivirani su nakon izbora Mila Đukanovića za predsednika Crne Gore, koji je tom prilikom najavio da će njegov prioritet biti izgradnja i očuvanje identiteta crnogorske nacije.

Srbi, kojih u Crnoj Gori ima više od 30 odsto, optužuju Đukanovića da asimilacijm srskog naroda radi na “stvaranju velikoalbanskog državnog projekata”.

Inače, od proglašenja crnogorske nezavisnosti u Crnoj Gori nisu postojale institucije koje se bave crkvenim pitanjima, to pitanje je uvek bilo u nadležnosti predsednika ili premijera. U međuvremenu je došlo do jačanja kanonski nepriznate tzv. Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) čije, inače, veoma bahato ponašanje njenih predstavnika država podržava.

Tako je, na primer, pre četiri godine samozvani mitropollit te tzv. CPC Mihailo, tokom tadašnje javne rasprave o nacrtu zakona o veri, ošamario stariju ženu koja mu se slučajno našla na putu.

Snimak tog incidenta je obišao region i svet.

Usvajanje najavljenog zakona nije novost, a pritisak nepriznate CPC je veliki.

Želja crnogorske vlasti da taj akt sprovede u delo pojačan je pošto je Vaseljenska patrijaršira mimo svih pravila priznala autokefalnost tzv. ukrajinskoj crkvi.

Priznanje autokefalnosti tražila je i raskolnička Makedonska pravoslavna crkva.

Predlog zakona o slobodi veroispovesti za koji se očekuje da će biti usvojen na jesen, trenutno se nalazi pred Venecijanskom komisijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.