U trendu

Turisti, oprez: Skidaju tablice za nepropisno parkiranje

Grčka saobraćajna policija počela je da primenjuje strože kazne zbog kršenja propisa u saobraćaju, pišu beogradski mediji i navode da je samo u Polihronu na Kasandri tokom vikenda skunula tablice sa 50 nepropisno parikranih srpskih automobila.

Policija upozorava i da neće biti izuzetaka i da će sva vozila koja se zateknu van parking mesta ostati bez tablica sve dok kazna ne bude izmirena.

Kako navodi Kurir, kazne se odnose i na korisćenje telefona u vožnji, nevezivanje pojaseva, vožnju u zaustavnoj traci, bacanje opusaka…

Onima koji ne budu poštovali propise preti, pored novcane kazne i skidanje tablica i oduzimanje dozvole na period od 60 dana.

Portalu grčka.info javljeno je da je grcka saobraćajna policija u tom letovalistu skinula tablice sa više od 50 nepropisno parkiranih automobila.

Kazna za nepropisno parkiranje u Grčkoj iznosi 80 evra, a više ne postoji mogućnost plaćanja umanjene kazne ukoliko se ona plati odmah. Ovaj portal zato upozorava da se ne parkira tamo gde nije dozvoljeno, jer je već najavljeno da će ovakve akcije ovog leta biti češće.

Kurir je razgovarao sa jednim srpskim turistom koji je potvrdio da je u subotu zbog nepropisnog parkiranja ostao bez tablica kao i bez 80 evra.

Inače, kazna se plaća u pošit ili banci, a tablice se vraćaju tek kada turista donese dokaz da napušta teritoriju Grčke.

U konzulatu Srbije u Solunu potvrdili su za Kurir da su im ovakvi slučajevi poznati kao i primeri oduzimanja dokumenta zbog izmene grčkog zakona o bezbednosti saobraćaja.

Prema tim izmenama više se kazna ne umanjuje ukoliko se plati u roku od deset dana, dok su i novčane kazne uvećane.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja za Srspki telegraf kaže da vozači ne treba da se igraju sa kaznama u inostranstvu i da je sve što grčka policija radi odobreno zakonom.

On napominje da je u Grčkoj i kazna za nevezivanje pojasa 350 evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.