U trendu

Turković: Nota Izraelu imala za cilj da popravi štetu i razjasni kontradiktorne stavove

 Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković saopštila je da je njena diplomatska nota upućena Ambasadi Izraela i Ministarstvu spoljnih poslova te zemlje imala za cilj da popravi štetu i razjasni njihove kontradiktorne pozicije.

Komentarišući optužbe srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da ona demaršom „nastoji da posvadja BiH sa prijateljskim Izraelom“, Turković je navela da Dodik „najmanje ima prava da deli diplomatske lekcije bilo kome“.

„Milorad Dodik, kao osoba pod sankcijama SAD i Velike Britanije, političar koji je u rezoluciji Bundestaga, kao i u izveštajima Visokog predstavnika u BiH (Kristijana Šmita) identifikovan kao direktna pretnja miru i stabilnosti BiH i regije, ima najmanje prava da deli diplomatske lekcije bilo kome“, naglasila je ona.

Još je ocenila da je Dodikov mandat u Predsedništvu BiH „potrošen u izazivanju destabilizacije“.

„Umesto da kao član Predsedništva BiH radi u interesu svih gradjana, da podržava reforme na evropskom putu, Dodik je mandat potrošio na izazivanje sukoba i destabilizacije, ne samo unutar BiH, već i sa medjunarodnim prijateljima“, ocenila je Turković.

Dodala je da je BiH predana dobrim odnosima sa svim prijateljskim državama, uključujući i Izrael.

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković uputila je juče demarš Izraelu povodom podrške njihove ambasade HDZ-ovim predlozima izmena Izbornog zakona BiH.

Dan ranije Ambasada Izraela u Tirani, zadužena i za prostor Bosne i Hercegovine, pozdravila je nedavne akcije institucija BiH s ciljem zaštite jevrejske zajednice i njenog položaja u toj zemlji, a u istom saopštenju je istakla da su „spremnost i predlozi hrvatske strane o promenama u izbornom zakonu dobrodošli“.

Predlozi hrvatske strane uglavnom su usmereni ka održavanju koncepta konstitutivnosti naroda, čime „ostali“, odnosno nacionalne manjine ostaju uskraćeni za mogućnost da budu birani na odredjene funkcije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.