U trendu

Turković: Vučić da se odmah ogradi od izjave Vulina

SARAJEVO – Ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković smatra da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo „odmah“ da se ogradi od izjava predsednika Pokreta socijalista Aleksandra Vulina o „ujedinjenju srpskog sveta“, a ako, kako kaže, to ne učini „samo će potvrditi da je njegova i zvanična politika Srbije rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja ima za cilj pripajanje delove BiH“.

Turković smatra da je Vulinova izjava kojom je, kako tvrdi, decidno rekao da ujedinjenje Srba znači jedinstvenu državu, „flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, destabilizacija celog regiona Zapadnog Balkana i zloslutna pretnja građanima BiH koji su se pre 26 godina branili od agresije i genocida“.

Prema Turkovićevoj ovakva Vulinova izjava čini, kako navodi, apsolutno besmislenim sve izjave i politike predsjednika Vučića, u kojima tvrdi da Srbija želi mir i dobrosusedske odnose s Bosnom i Hercegovinom“.

„Naprotiv, Vulinove izjave su najbolji pokazatelj odakle dolazi destabilizacija regiona i blokade i opstrukcije evropskog puta Bosne i Hercegovine, ali i ostalih država regiona. Bosna i Hercegovina će s Vulinovim izjavama upoznati zvanično sve države koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma i Upravni odbor Sveta za implementaciju mira“, navela je ona, preneo je sarajevski portal Klix.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.