Tusk u Zagrebu postaje novi predsednik evropskih narodnjaka

ZAGREB – Predsednik Evropskog saveta u odlasku Donald Tusk biće novi predsednik Evropske narodne stranke (EPP), potvrdila je stranka uoči izbornog kongresa u Zagrebu za dva dana.

Najpoznatiji poljski političar na međunarodnoj sceni zameniće Francuza Žozefa Dola koji je EPP vodio od kraja 2013. godine.

Tusk nije lično objavio kandidaturu, ali je EPP na internetskim stranicama potvrdio da je najdugovečniji premijer u demokratskoj Poljskoj jedini kandidat za novog čelnika.

On je početkom novembra potvrdio da se neće kandidovati za predsednika Poljske, otvorivši put za novu evropsku ulogu kada mu krajem novembra istekne mandat u Briselu, prenela je Hina.

Konzervativni stranački blok bira u Zagrebu novo vođstvo pošto je u maju odneo relativnu pobedu na evropskim izborima i osigurao mesto predsednice nove Evropske komisije (EK).

S novim vođstvom narodnjaci kreću s osmišljavanjem savremenije ekološke platforme i politika za mlade, na šta ih podstiče uspon Zelenih u Evropi i globalni protesti za spas Zemlje.

Visoko na dnevnom redu je i proširenje EU-a na zapadni Balkan, naročito nakon što je Francuska, koju vodi liberalni predsednik Emanuel Makron, nedavno blokirala početak pristupih pregovora Severne Makedonije i Albanije kojima trenutno vladaju socijalisti.

Jedna od „vrućih“ tema sa kojom će se suočiti novi čelnik EPP-a je završetak unutrašnje istrage protiv suspendovane članice Fidesa, stranke mađarskog premijera Viktora Orbana optuženog za kršenje demokratskih standarda u svojoj zemlji.

EPP je osnovan 1976. okupljanjem demohrišćanskih, konzervativnih i drugih stranaka desnog centra.

Sa osvojena 182 od 751 mandata, najbrojnija su grupa u Evropskom parlamentu i zajedno sa socijalistima, liberalima i Zelenima čine većinski proevropski savez nasuprot populističkim, evroskeptičnim i evrofobnim strankama.

Više od 2.000 učesnika očekuje se na 26. kongresu narodnjaka i prvom u Hrvatskoj, najmlađoj članici EU-a koja će u prvoj polovini 2020. prvi put predsedavati Unijom i priprema se za ulazak u šengensku zonu i uvođenje evra.

Na skup stiže više šefova država i vlada, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel i najviši evropski zvaničnici iz redova EPP-a, te odlazeći predsednik i nova predsednica EK-a Žan Pol Junker i Ursula fon der Lajen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.