U trendu

Tužilaštvo BiH bez pravnog osnova za Bljesak i Oluju

SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kaže da Tužilaštvo BiH nema nijedan pravni osnov da zahteva pokretanje postupaka protiv hrvatskih generala, ako je reč o akcijama Bljesak i Oluja.

„Prema mom mišljenju, ako se radi o operacijama Bljesak i Oluja, ne postoji nijedan pravni osnov da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrene takve postupke. Jer, i ako postoji takvo krivično delo, ono nije počinjeno ni na teritoriji Bosne i Hercegovine niti nad državljanima Bosne i Hercegovine. Za takvo nešto može biti samo i isključivo nadležno Tužilaštvo Republike Hrvatske“, rekao je Komšić, preneo je sarajevski portal Klix.

Ako je, kako kaže, reč o operacijama „Maestral“ i „Južni potez“, koje su izvođene na teritoriji BiH, postoji osnov za procesuiranje.

„Ako je reč o ove dve operacije, stvari stoje potpuno suprotno. Tužilaštvo ne samo da ima pravo na pokretanje postupaka nego ima obavezu da procesuira sva krivična dela počinjena u tim operacijama“, rekao je Komšić.

Mediji su ranije objavili da je BiH uputila zahtev Hrvatskoj da krivično goni 14 komandanata u operaciji Bljesak, zbog komandne odgovornosti stradanja civila s prostora gde je izvođena akcija.

Izveštaj o stradanju i delovanju Hrvatske vojske je još pre 15 godina donesen u Banjaluci i pretpostavlja se, piše Klix, da ga je sačinilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.