Tužilaštvo izviđa gašenje MA i zaduženje od 750 mln evr

PODGORICA – Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenulo je izviđaj zbog zaduženja zemlje od 750 miliona evra krajem prošle godine i objavljivanja likvidacije Montenegro Erlajnsa,

Više nevladinih organizacija podnelo je SDT krivične prijave protiv dela članova vlade premijera Zdravka Krivokapića u vezi sa, kako navodi portal CdM, tajnim zaduženjem zemlje i protiv tri člana vlade zbog objavljivanja likvidacije MA na konferenciji za novinare.

Iz ovog tužilaštva su na upit CdM-a odgovorili da je “postupak izviđaja“ u toku i da više informacija i podataka ne mogu da saopšte radi zaštite interesa postupka.

NVO Montenegro Internešenel zatražilo je od Specijalnog državnog tužilaštva da pokrene istražni postupak protiv ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića povodom informacije o emisiji obveznica i zaduženju države Crne Gore u visini od 750 miliona evra.

Ta nevladina organizacija zahteva od Specijalnog državnog tužioca da u skladu sa nadležnostima ispita na osnovu kojeg zakona se nova vlada zadužila u navedenom iznosu, preko koje banke i brokera je odrađena emisija obveznica (s obzirom na činjenicu da je, prema objavljenoj biografiji, i sam ministar u tom poslu), kao i da li je ministar Spajić imao aranžmane u vezi ove emisije i pre imenovanja, dodaje se u tekstu.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja dostavilo je Agenciji za sprečavanje korupcije izjašnjenje i prateću dokumentaciju o zaduženju Crne Gore za 750 miliona evra emisijom državnih obveznica, objavili su mediji.

Agencija je pokrenula postupak za utvrđivanje mogućeg ugrožavanja javnog interesa u slučaju zaduživanja države i tražila izjašnjenje premijera Krivokapića.

Vlada je emitovala državne obveznice samo dva dana nakon što je konstituisana 9. decembra prošle godine, i još uvek nije obelodanila odluku o zaduženju, iako su je odmah tražili poslanici Skupštine Crne Gore.

Krivokapić je, napominje CdM, saopštio da su tu odluku pripremali tajno zbog strahovanja od opstrukcije.

Poslanici opozicionih partija SDP i SD Raško Konjević i Damir Šehović zatražili su parlamentarnu istragu zbog ovog zaduženja, koja je dogovorena za ovaj mesec.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.