U trendu

TV Nova M: Mladi u Crnoj Gori sve duže s roditeljima

PODGORICA – Skoro 72 odsto mladih u Crnoj Gori živi sa svojim roditeljima, pokazuju rezultati istraživanja Eurostata, a stručnjaci smatraju da njihov odlazak iz kuće odlažu nedostatak novca i adekvatan posao, kao i uticaj sredine i običaj da muška deca što duže ostanu s roditeljima kako bi proces osamostaljivanja odložili.

Kako se navodi, na Balkanu mladi najduže ostaju u roditeljskom domu, tako, na primer, Crnogorci porodične domove u proseku napuštaju sa 33 godine, a Hrvati sa 32.

Psihološkinja Radmila Stupar kaže sa TV Nova M da deca iz kuće odlaze tek kada treba da zasnuju porodicu, što je sa psihološkog stanovišta pogrešno.

„Odlazak od roditelja bi trebalo da se desi onda kada je ta osoba spremna da samostalno vodi svoj zivot. Kako je danas u našoj zemlji teško živeti od jedne plate, onda čekamo da imamo dve, ili neki dodatni posao, da bismo se usudili da počnemo samostalni život“, kaže Stuparova.

Prema njenim rečima, mladi se sve teže suočavaju sa odrastanjem i odriču komfora koji imaju kod roditelja.

„Ono što zabrinjava jeste činjenica da ovaj prelazni period suviše dugo traje.
Podaci Monstata pokazuju da ako imamo na umu socijalne markere odraslosti kao što su završeno obrazovanje, napuštanje roditeljskog doma, zaposlenje, stupanje u brak, finansijska nazavisnost, gotovo 50 odsto mladih od 19 do 25 godina, odnosno svaka deseta od 26-35 godina, ne ispunjava te uslove“, kaže Radmila Stupar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.