U trendu

TV-zabavljač 'za dlaku' pobednik izbora u Bugarskoj

Bugarski TV-zabavljač i pevač Slavi Trifonov danas je položio pravo na formiranje vlade, posle tesne pobede na poslaničkim izborima u nedelju.

Njegova antielitistička partija „Postoji takav narod“ (ITN) dobila je 23,91 odsto glasova i pobedila na izborima, a sa 23,69 odsto glasova drugoplasirana je stranka „Građani za evropski razvoj Bugarske“ (GERB) bivšeg premijera Bojka Borisova.

ITN se pojavila kao glavna politička snaga na prethodnim parlamentarnim izborima u aprilu, ali u nedostatku saglasnosti između glavnih protagonista, Bugari su morali da u nedelju ponovo glasaju.

„Nećemo ulaziti u koaliciju ni sa jednom strankom“, rekao je Trifonov u ponedeljak na svom TV-kanalu.

Taj krupan 54-godišnji dvometraš, voditelj i pevač istakao je želju da raskine s praksom vlasti koju je opisao kao „nemoralnu i nedostojnu“.

Suprotno svim očekivanjima, on je ostavio za sobom dve antikorupcijske stranke – „Demokratsku Bugarsku“ (desnica, 13 odsto) i „Ustani! Mafija napolje!“ (levica, pet odsto), koje su očekivale da će ih pozvati u vladu, rekao je Parvan Simeonov iz međunarodnog Instituta Galup.

Ako u parlamentu ne podrže njegovu manjinsku vladu, onda će on njiih okriviti za neuspeh, rekao je Simeonov, podsećajući da su te dve formacije, za razliku od ITN, bile uključene u masovne demonstracije 2020. godine.

„Najava na televiziji o odlukama koje je donela jedna osoba nije demokratija“, reagovao je za AFP Nikolaj Hađiguenov, kopredsednik „Ustanite! Mafija napolje!“, smatrajući „realnim“ scenario i trećih izbora.

Trifonov koji ima zdravstvenih problema, rekao je da ne želi da postane premijer, delegirajući tu funkciju bivšem ministru Nikolaju Vasilevu.

„Slavi“ – kako ga zovu Bugari koji decenijama prate njegove koncerte i televizijske emisije, pohvalio se da ima „poštene i dostojne članove koji govore nekoliko jezika i studirali su na prestižnim univerzitetima“.

Po prvi put se očekuje u vladi predstavnik marginalizovaane romske zajednice koja se procenjuje na devet odsto stanovništva Bugarske.

Strategija Trifonova dočekana je sa skepticizmom jer s manje od četvrtine glasova i rekordnim uzdržavanjem glasača – samo 40 odsto Bugara je glasalo, on traži da slobodno upravlja državom – rekao je Daniel Smilov, politikolog iz Centra za liberalne strategije, i naveo da to ukazuje na slab program izbornog pobednika.

Ako rezultati izbora, kada budu ozvaničeni, potvrde pobedu Trifonova, na predsedniku Rumenu Radevu, bliskom socijalistima, biće da mu poveri zadatak da formira vladu koja će naslediti privremeni tim, imenovan u aprilu.

Na društvenim mrežama ekipa „Slavija“ bila je predmet kritika: neki je smatraju „rukom stare garde i takozvanog renoviranja“, dok su se drugi rugali njegovoj ideji da pošalje u svemir prvog Bugarina.

U stvari „Trifonov ne želi vladu i zloupotrebljava poverenje naroda“, rekao je u ponedeljak novinarima Bojko Borisov (62), čija je konzervativna stranka Gerb zabeležila najgori rezultat u svojoj istoriji.

Anketa 4. aprila već je najavila kraj ere započete 2009. godine tog bivšeg telohranitelja koji je postao svemoćan i političkom dugovečnošću obeležio bugarsku postkomunističku istoriju.

Oslabljen prošlogodišnjim demonstracijama, nije uspeo da nađe partnere. Od tada je samo gubio teren,  pregažan poplavom otkrića o korupciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar