U trendu

U Banjaluci od danas sastanak ministara inostranih poslova zemalja CEI

U Banjaluci će se danas i sutra održati sastanak ministara inostranih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative (CEI).

Domaćin sastanka biće ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, a u okviru ovog zasedanja biće održan i poseban sastanak ministara inostranih poslova zemalja zapadnog Balkana (WB6).

Crnadak je ranije rekao da će to biti jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih dogadjaja u istoriji Banjaluke i da se očekuje učešće velikog broja od ukupno 18 ministara, koliko CEI broji članica.

Na sastanku će učestvovati ministri inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, Hrvatske Miro Kovač, potvrdjen je dolazak austrijskog šefa diplomatije Sebastijana Kurca, kao i ministra spoljnih poslova Italije Paola Djentilonija, Bugarske Danijela Mitrova, Madjarske Petra Zijarta i Makedonije Nikole Poposkog.

Sastanak je, kako je objasnio Crnadak, organizovan povodom preuzimanja predsedavanja inicijativom od strane BiH od 1. juna ove godine.

Tokom skupa biće održan i niz bilateralnih susreta.

Najavljeno je da će se austrijski ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc sastati i sa srpskim članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem.

Teme sastanka, kako je najavljeno, biće važna regionalna pitanja, s posebnim akcentom na evropski put zemalja, koje žele da postanu članice u Evropskoj uniji.

Posebno je važno to što se očekuje da na sastanku bude usvojena deklaracija kojom će države članice CEI-ja pozvati na nastavak procesa proširivanja EU i na pružanje pune podrške zemljama kandidatima za ulazak u EU.

Sastanku u Banjaluci, kako je najavljeno, prisustvovaće i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja zajedno s CEI-jem ove godine organizuje investicionu konferenciju za zemlje članice.

BiH je punopravna članica CEI-ja od jula 1992. godine.

Članovi Inicijative još su Albanija, Austrija, Belorusija, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Češka, Madjarska, Italija, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija i Ukrajina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.