U Banjaluci otvoren Muzej javnih nabavki

U Banjaluci je danas u organizaciji USAID-a i pet nevladinih organizacija otvoren Muzej javnih nabavki, odnosno izložba eksponata o zloupotrebama u procesu javnih nabavki širom BiH.

Simbolični Muzej javnih nabavki sadrži eksponate poput obične pepeljare, koja je prilikom opremanja nove zgrade Vlade Republike Srpske plaćena 1.293 maraka, ili kante za otpatke plaćene 1.733 marke.

Izložena je i boca alkohola, jer je Javna ustanova za predškolsko obrazovanje u Banjaluci direktnom pogodbom nabavljala potrepštine za vrtiće 360 puta skuplje nego što koštaju, a medju njima i 666 litara alkohola.

Jedan prosečan ručak Vlada Unsko-sanskog kantona platila je 230 maraka.

Izložena automobilska guma svedoči o gumama koje su za godinu dana nabavljene za vozila državnih institucija i plaćene više od milion maraka.

Jedan od eksponata je i komad asfalta, koji košta 2.111 maraka po kvadratnom metru.

Svi ovi eksponati izloženi su u jednom banjalučkom kafiću, jer nijedna institucija niti šoping centar u Banjaluci nisu prihvatili da postave izložbu.

„Svrha Muzej javnih nabavki je vrlo jednostavna – mnogi ljudi vide šta se dešava, ali ne znaju kakav je uticaj zloupotreba javnih nabavki u stvarnosti. Zakon o javnim nabavkama može biti jači, može biti bolji i postoje lokalne nevladine organizacije, koje rade na novim amandmanima, koji će unaprediti zakon o javnim nabavkama“, rekao je Piter Dafi, direktor USAID za BiH.

Dafi je istakao da su izloženio primerci korupcije u javnim nabavkama iz oba entiteta, dodavši da je Muzej javnih navabki prvo pokrenut u Sarajevu, a potom su eksponati izloženi i u Tuzli i Mostaru, sada u Banjaluci, a planirano je da se nađu i u Bijeljini.“Kada Vlada potroši više od 1.200 maraka za nabavku jedne pepeljare, to znači da taj novac ne odlazi tamo gde je neophodan, u zdravstvo, u obrazovanje…“, konstatovao je direktor USAID-a.

Cilj izložbe je, kako je naveo, da se obični građani uključe u diskusiju o Zakonu u javnim nabavkama. Upitan koji je eksponat najsramniji, on je rekao da je na to pitanje vrlo teško odgovoriti, jer svaki komad ima svoju priču.

„Svaki izložak je ovde zato što nije izvršena javna nabavka… Na bazi komentara sa Fejsbuka, javnost je najviše komentarisala nabavku alkoholnih pića u jednom obdaništu“, dodao je Dafi.

Pet NVO iz BiH (Udruženje gradjana Tender, Account, Fond otvoreno društvo, TI BiH i Udruženje poslodavaca) pripremilo je 18 amandmana koji bi proces javnih nabavki učinili transparentnijim i manje podložnim korupciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.