najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

U centru Zagreba zaboravljen uranijum

Gotovo 400 kilograma uranijuma, koji nije zaveden u službene obavezne evidencije nuklearnog materijala, čuva se bez posebnih bezbednosnih mera za zaštitu od zračenja i krađe u centru Zagreba, u skladištu nuklearnog otpada Instituta Ruđer Bošković, objavio je danas Večernji list.

Vlasnik firme koja je sanirala odlagalište i pripadajuću labaratoriju Mladen Novaković potvrdio je zagrebačkom listu da se do pre nekoliko sedmica nije znalo za taj nuklearni otpad.

List navodi da je vest o pronalasku nuklearnog materijala, potencijalno vrlo opasnog za zdravlje ljudi i okolinu, ali i pogodnog za zloupotrebu u kriminalne svrhe, šokirala hrvatske bezbednosne i stručne službe.

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost o svemu je obavestio Vladu, a u istragu o njegovom poreklu uključene su i domaće tajne službe.

List navodi da je reč o “žutom kolaču”, pročišćenom koncentratu uranijeve rude, koja sardži uranijev oksid, koji se obogaćivanjem pretvara u nuklearno gorivo. Nivo radijacije u skladištu bio je veći od dopuštene.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike