U trendu

U džamijama širom regiona klanjan je bajram-namaz

SARAJEVO – U džamijama širom regiona vernici islamske veroispovesti klanjali su jutros bajram-namaz povodom završetka ramazanskog posta i početka obeležavanja Ramazanskog Bajrama, jednog od najradosnijih praznika.

Centralna bajramska svečanost u Bosni i Hercegovini održana je danas u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a bajram-namaz je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

Ramazanski bajram traje tri dana i obeležava kraj mjeseca Ramazana, odnosno meseca posta tokom koga se muslimani širom sveta, od zore do zalaska sunca, uzdržavaju od jela, pića i intimnog odnosa.

Mesec Ramazana jedan je od najznačajnijih meseci u godini za sve muslimane.

Pre klanjanja bajram-namaza Kavazović je održao tradiciionalnu bajramsku hutbu u kojoj je naglasio da nakon završetka ramazana nastupa novo vreme duhovnosti, pojačano postom i drugim ibadetima u ramazanu.

„Slediti put vere je svrha i cilj svakog vernika. Ramazan nas je duhovno okrepio i doneo nam novu snagu, osnažio veru i probudio nadu. To nam je neophodno na putu na kojem jesmo i kojim hodimo. Pred nama su borbe, više ih je, nije jedna. A najvažnija je ona sa našim slabostima. Vera u Boga je nepresušno vrelo snage“, kazao je, između ostalog, u bajramskoj hutbi Kavazović.

Zaključio je da je ružno slušati uvrede i neprijateljstvo od onih koji za sebe govore da su vernici, jer musliman je onaj od čijeg su jezika i ruku sigurni drugi muslimani, drugi ljudi, rekao je Kavazović citirajući reči Verovesnika.

„Svađa je ono što nas ne dovodi do cilja, što stvari ne popravlja, već ih čini gorima. U našem javnom prostoru se širi svađalački mentalitet. Iskoračimo u javni prostor argumentirano i sa uvažavanjem. Ne potcenjujmo opasnosti koje su pored nama. Naša BiH jeste u poteškoćama, ali one nisu ni blizu onima koje smo ostavili iza sebe. Budimo graditeljski, a ne svađalački narod“, kazao je reis Kavazović.

Bajram-namazu u Begovoj džamiji prisustvovali su i visoki državni dužnosnici.

Među njima su bili i predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, kao i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Poštujući tradiciju Izetbegović je najmlađima delio po 10 maraka bajram-banke.

Molitve u crnogorskim džamijama povodom Ramazanskog bajrama održane su regularno uz poštovanje mera, kazao je hafiz Bajram Dizdarević.

„To što pripadamo određenoj religijskoj grupi ne daje nam za pravo da druge isključujemo. Iz polaganja prava na Boga, religija treba da rezultira širinom i spremnošću da ljude drugačijih shvatanja religijskih nadzora prhvatimo svesrdno“, poručio je Dizdarević.

Molitve su u skladu sa epidemiološkim merama održane i u džamijama u Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.