U trendu

U fokusu izbor novih kadrova, problemi EU, politika proširenja

ZAGREB – U Zagrebu danas počinje dvodnevni izborni kongres Evropske narodne partije (EPP), koji je privukao pažnju srpske javnosti zbog prvobitne najave da će na skupu učestvovati predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, što je istovremeno izazvalo burne reakcije u hrvatskim medijima.

Na kongresu narodnjaka rešavaju se kadrovska pitanja poput izbora novog predsednika EPP-a, na kojoj će se poziciji naći odlazeći predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, a biraće se i novo predsedništvo, odnosno deset potpredsednika i generalni sekretar.

Više od 2.000 učesnika iz 40-ak zemalja raspravljaće o aktuelnim evropskim problemima, a jedna od tema biće i perspektiva pristupa Evropskoj uniji za zemlje Zapadnog Balkana.

U evropskim krugovima vlada mišljenje da će Hrvatska, koja će u prvoj polovini 2020. godine predsedavati Unijom, imati važnu ulogu u procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana, a poruke sa skupa u Zagrebu mogle bi da budu signal Srbiji o stavu koji će naš sused zastupati po tom pitanju tokom predsedavanja.

Na skup stiže više šefova država i vlada, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel i najviši evropski zvaničnici među kojima su odlazeći predsednik i nova predsednica Evropske komisije, Žan Pol Junker i Ursula fon der Lajen.

Poziv da se obrati na kongresu dobio je i lider SNS-a, koja je pridružena članica EPP-a, ali Vučić je prošlog četvrtka obavestio predsednika stranke Žozefa Dola da neće doći u Zagreb jer se, kako je obrazložio, protiv njegovog dolaska poslednjih nedelja vodila „prava medijska haranga“ u gotovo svim hrvatskim medijima.

Inače, SNS je postala pridružena članica EPP-a u novembru 2016 godine, što je najveći stepen pridruživanja koji može da ima stranka iz zemlje koja nije članica EU.

EPP je osnovan 1976. okupljanjem demohrišćanskih, konzervativnih i drugih stranaka desnog centra.

Sa osvojena 182 od 751 mandata, najbrojnija su grupa u Evropskom parlamentu i zajedno sa socijalistima, liberalima i Zelenima čine većinski proevropski savez nasuprot populističkim, evroskeptičnim i evrofobnim strankama

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.