U trendu

U Grčkoj uhapšen osumnjičeni za pisma-bombe protiv državnih poverilaca

Grčka policija je danas saopštila da je uhapsila prvog osumnjičenog, jednog 29-godišnjeg Grka, jer je proletos slao pisma-bombe poveriocima grčke države, od kojih je jedno ranilo bivšeg premijera i centralnog bankara Lukasa Papadimosa.

Osumnjičeni je presretnut jutros, kada je izlazio iz stana koji je pod lažnim imenom iznajmio u centru Atine.

Policija je kod njega i u stanu našla dva pištolja kalibra 9 mm, satni mehanizam s detonatorom, eksploziv i barut i drugi materijal za izradu bombi, piše u saopštenju.

Istraga antiterorističke brigade se nastavlja, dodala je policija.

Osumnjičeni je poznat policiji zbog militantnog aktivizma protiv vlasti, rekao je jedan izvor u policiji.

Premijer 2011. i 2012. godine, na vrhuncu otpora Grčke merama štednje koje su uveli Evropska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF), Papadimos (69) je 25. maja ove godine ranjen eksplozijom pisma-bombe koje je otvorio dok se automobilom vozio u Atini.

Taj napad za koji niko nije preuzeo odgovornost, došao je posle sličnog, marta ove godine, kada su pisma-bombe isporučena Ministarstvu finansija Nemačke i kancelariji MMF-a u Parizu gde je jedna službenica lakše ranjena.

Grčka anarhistička grupa „Zavera vatrenih ćelija“ tvrdila je da je ona poslala pismo-bombu u Berlin, dok su joj francuski istražitelji pripisali takvu pošiljku u Pariz.

Još osam pisama-bombi, adresiranih, izmedju ostalog, komesaru EU za ekonomske poslove Pjeru Moscovisiju i tadašnjem šefu Evrogrupe Jerenu Dijselblemu, zaustavljeno je već pošti u Atini.

Grupa „Zavera vatrenih ćelija“ je saopštila da je to njena osvetnička akcija na osnovu plana „Nemesis“ (starogrčka boginja odmazde i kažnjavanja) protiv „sistem vlasti“.

Ta grupa, čijih desetak članova – većino veoma mladih – izdržava duge zatvorske kazne, nalazi se na američkom spisku terorističkih organizacija.

Ona je izazvala uzbunu u Evropi 2010. godine prvom serijom pošiljki pisama-bombi ambasadama u Grčkoj i evropskim rukovodiocima, potom se sasvim umirila 2011. i ponovo se aktivirala 2014. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar