U trendu

U Hrvatskoj osude Pupovca zbog izjave o slicnosti HR i NDH

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković i Milorad Pupovac će iduće nedelje ponovo razgovarati o izvinjenju koje od lidera SDŠ-a traži vrh HDZ-a jer je uporedio Hrvatsku s NDH, a što je izazvalo političku krizu u vladajućoj koaliciji.

Plenković je na pitanje da li će do tog sastanka doći rekao da sa Pupovcem „kontinuirano razgovara“, dok lider SDŠ-a još nije ni potvrdio ni demantovao da će uputiti traženo izvinjenje, prenose hrvatski mediji.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović kazao je kako je izjava Pupovca nedopustiva, netačna i neprihvatljiva, prenosi Hina.

„Naravno da ćemo razgovarati o toj izjavi koja ne pridonosi stabilizaciji i smirivanju tenzija u hrvatskom društvu“, rekao je Božinović.

Predsednik SDP-a Davor Bernardić ocenio je da je lider SDŠ-a preterao u izjavama, ali i kako se, s druge strane, u Hrvatskoj „stvorila klima napada na druge i drugačije zahvaljujući delovanju i ove Vlade“.

Izjavio je i da su iz istog razloga u Hrvatskoj postali normalni i napadi na Srbe. Pomenuo je i legalizovanje povremene upotrebe ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, kao i izbacivanje svedočanstva holokausta Ane Frank iz lektire.

Bernardić je rekao i da je predlog predsedničkog kandidata Miroslava Škore o zabrani SDŠ-a nedopustiv.

Kandidat za predsednika Hrvatske Zoran Milanović je rekao da prvo treba dobro videti šta je Pupovac stvarno rekao, jer želi da bude oprezan s takvim komentarima, s obzirom na to da je vreme izbora i da se „zna ko diže hajku protiv manjina, Srba, Jevreja“, prenela je regionalna N1.

„Pupovac želi iskamčiti što više, a Plenković ga drži zbog međunarodnog ugleda“, smatra Milanović.

Milanović je ocenio da je pogrešno to što je Pupovac izjavu dao za bosanskohercegovačke medije posle napada na Srbe u Uzdolju pored Knina.

„Nadam se da nije preterao. Moram videti svaki zarez, jer on uvek kad govori hoda po jajima, svestan koliko svaka njegova izjava može izazvati reakcije i koliko s njome može da se manipuliše“, rekao je Milanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.