U trendu

U Hrvatskoj utvrđen GMO na 161 uzorku prošle godine

U Hrvatskoj je prošle godine potvrđen GMO na 161 uzorku, izjavio je za Večernji list Ivo Delonga, direktor Koacijakontrole (Croatiakontrola).

Genetske modifikacije većinom su prisutne u biljnim kulturama – kukuruzu, pamuku i duvanu, ali se pojavljuju i kod životinjskih vrsta – nekih sorti kokošaka, riba i svinja, prenosi portal Seebiz.

„Oko deset odsto uzoraka voća i povrća ima previše pesticida, a uvozna piletina toliko salmonele“, rekao je Delonga.

Najviše pesticida je otkriveno u jabukama, jagodama, grožđu i zelenoj salati. Što se piletine tiče, prema njegovim rečima, najviše treba pripaziti na pileće meso koje stiže iz uvoza.

Početkom oktobra prošle godine, objavljeno je da je i Hrvatska među 11 zemalja koje su dosad izvestile Evropsku komisiju da žele da iskoriste mogućnost zabrane uzgoja genetski modifikovanih organizama (GMO) na svojoj teritoriji, podseća se u tekstu.

Prema direktivi koja je na snagu stupila ove godine, zemlje članice mogu da traže izuzeće za celu ili deo svoje teritorije od primene zakona kojim je ranije dozvoljen ulazak GMO na nivou Evropske unije.

U Hrvatskoj su se sve županije proglasile zonama slobodnim od GMO – prva je to učinila Županija istarska 2003, a poslednja Županija vukovarsko-sremska 2010. godine.

Španija je prošle godine bila jedan od najvećih proizvođača GMO hrane u Evropi, dodaje se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.