U komšiluku udvostručen broj penzionera koji rade

Rad u penziji je postao popularan u Hrvatskoj budući da je prošle godine zaposleno dvostruko više penzionera nego godinu ranije.

Međutim, u praksi su se pojavili i nedostaci, piše portal Mirovina.hr.

Ukupno posmatrano, samo jedan posto penzionera u Hrvatskoj koristi opciju zapošljavanja.

Jedni rade jer su stručni i dobro plaćeni, dok drugi „crnče“ u trgovačkim centrima, taksijima, fabrikama… jer od malene penzije nemaju dovoljno za život, navodi se u tekstu.

Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za penzijsko osiguranje, do polovine punog radnog vremena zaposleno je trenutno 3.073 korisnika prevremene starosne penzije i 8.815 korisnika starosne penzije, odnosno ukupno 11.888 penzionera.

„Najdeblji kraj izvukli su oni s najnižom penzijom koja im se u slučaju rada umanjuje, dok korisnici porodičnih penzija nemaju pravo na rad sa pola radnog vremena. Penzionisani vojnici i policajci imaju od ove godine dodatno proširena prava na rad, jer mogu da biraju da li hoće da rade pola radnog vremena uz isplatu cele penzije ili celo radno vreme uz isplatu pola penzije“, piše portal.

Najviše penzionera radi u prodavnicama, oko 2.200 njih. Skoro 2.000 ih se zadržalo u stručnim i naučnim delatnostima, dok je u ugostiteljstvu i hotelijerstvu trenutno svega oko 600 penzionera, a u špicu turističke sezone, u avgustu ih je bilo više od hiljadu.

Prerađivačka industrija zapošljava oko 1.500 penzionera, a više od hiljadu ih je i u građevinarstvu. Poslovima prevoza i skladištenja bavi se njih oko 800, koliko ih je i u zdravstvenoj zaštiti i socijalnom staranju. U prosveti ih ima oko 400.

Najviše penzionera radi u gradu Zagrebu, skoro četiri hiljade, u Primorsko-goranskoj županiji ih je skoro 1.400 zaposlenih, a u Splitskoj županiji oko 1.100. Približno 1.000 ih je u Istarskoj županiji, pa se nameće zaključak da se u penziji najviše radi tamo gde se i najbolje živi, jer su i mogućnosti za sam rad veće, ocenjuje se u tekstu.

Među zaposlenima sa pola radnog vremena je oko 7.000 muškaraca i oko četiri hiljade žena.

Posmatrano po zanimanjima, najviše je zaposlenih penzionera stručnjaka i naučnika, više od 2.000, dok je rukovodilaca i direktora oko 1.700, koliko i inženjera i tehničara. Među penzionerima-radnicima ima i po hiljadu onih s jednostavnim zanimanjima, zatim zanatlija te rukovalaca mašinama, piše portal Mirovina.hr.