U trendu

U Ljubljani održan skup za prava nerođene dece

LJUBLJANA – Više hiljada ljudi učestvovalo je danas u Ljubljani na godišnjem Maršu za život, održanom pod sloganom „Jednakost počinje pre rođenja“.

Učesnici marša posvećenog pravima nerođene dece su podsetili da ustav štiti pravo na život, ukazujući da su potrebni zajednički napori za borbu protiv abortusa.

Organizatori shvataju marš kao priliku da jednom godišnje iskažu saosećanje sa nerođenom, abortiranom decom, kao i sa njihovim nesuđenim roditeljima, prenosi STA.

Marš je organizovao komitet koji predvodi aktivistkinja Urša Cankar Soares, koja se, kako navodi slovenačka agencija, protivi da homoseksualci usvajaju decu jer smatra da je to neprirodno i štetno za decu.

Do sada su održana četiri marša: 2014, 2020, 2021. i ove godine, a uzor su marševi u SAD, koji su počeli godinu dana nakon što je legalizovan abortus 1973. godine.

Taj zakon je poništen ove godine, tako da se povećava broj američkih država koje abortus tretiraju kao nelegalan ili ga omogućavaju pod određenim uslovima.

U Sloveniji je abortus dozvoljen, a prema statističkim podacima, njihov broj se smanjuje – bilo je 4.718 abortusa 2009, u odnosu na 3.474 2018. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar