U trendu

U nedelju izbori u Makedoniji

U Makedoniji će u nedelju 11. decembra biti održani vanredni parlamentarni izbori koje i vlast i opozicija vide kao referendumsko izjašnjavanje o sudbini zemlje.

Ti izbori bi, prema očekivanjima političkih stranka i medjunarodne zajednice, trebalo da doprinesu rešavanju političke krize koja je počela na proleće 2014. kada je opozicija optužila vlast da je pokrala izbore.

Na izborima učestvuje pet koalicija, medju kojima dve najveće predvode vladajuća VMRO DPMNE i opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i šest partija koje izlaze samostalno, medju kojia su i dve najveće albanske partije Demokratska unija za integracije (DUI) i Demokratska partija Albanaca (DUI).

Izborni sistem od šest izbornh jedinica favorizuje velike stranke, pa je zbog toga u koaliciji sa VMRO DPMNE više od 20 manjih partija, dok se oko SDSM okupilo petnaestak stranaka.

Prema anetama manje stranke i koalicije koje izlaze imaju veoma male šanse da ostvoje poslaničke mandate, sem dve nove manje albanske opozicione koalicije – koalicija oko Pokreta „Besa“ i Alijansa za Albance.

Medunarodna zajednica je više puta upozorila da pažljivo prati izborni proces i da fer i demokratski izbori vode približavanju Evropskoj uniji i NATO.  

Glasanje u nedelju će nadgledati 4.047 domaćih i 659 stranih posmatrača Medju domaćim najviše posmatrača je akreditovala nevladina organizacina „Most“, a medju stranima OEBS.

Predizborna kampanja, koja je počela 21. novembra trajaće do petka 9. decembra, u ponoć, kada počinje predizborna tišina.

Kampanju su obeležili oštri tonovi i medjusobne optužbe lidera VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i SDSM Zorana Zaeva za kriminal i izdaju. Gruevski tvrdi da Zaev hoće da federalizuje i rasturi Makedoniju, dok lider opzicije te optužbe odbacuje kao izmišljotine vladajuće stranke.

Obe koalicije su pozvale na referendumsko glasanje, tvrdeći da izbori odlučuju o sudbini zemlje. I Gruevski i Zaev su obrećali bolji život u slučaju da pobede, upozoravajući da pobeda  političkog suparnika vodi zemlju u još teže stanje.  

Na izborima u šest izbornih jedinica u Makedoniji bira se 120 poslanika, dok sedma izborna jedinica, za inostranstvo, daje do tri poslanika.

Na biračkom spisku za prevremene parlamentarne izbore nalazi se 1.784.416  gradjana, od kojih 1.531.368 živi u Makedoniji, dok su 230.122 na posebnom spisku, jer se smatra da su na privremenom radu u inostranstvu, ali mogu da biraju gde će glasati.

                                            

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.