U trendu

U Rumuniju stigao prvi konvoj sa američkom vojnom opremom

BUKUREŠT – Prvi konvoj vojne opreme jednog američkog odreda ušao je u Rumuniju preko zapadnog graničnog prelaza Nadlak, izvestila je rumunska novinska agencija Ađerpres.

Konvoj, koji se sastoji od oklopnih transportera i vojne opreme, kretao se posebnom graničnom trakom na mađarsko-rumunskoj granici.

Komandant 191. pešadijskog bataljona Arada potpukovnik Joan Sorin Semenijuk, koji je pozdravio američke kamione, rekao je da oni dolaze iz Nemačke i da idu u vojnu bazu Mihail Kogalničau u okrugu Konstanca, što je jugoistočni deo Rumunije.

On je precizirao da će vojska stići u “u narednim danima na osnovu rasporeda”.

“Prvi konvoj iz serije od tri, koji prevozi vojnu opremu od graničnog prelaza Nadlak do baze Mihail Kogalničau, ušao je u zemlju. Službenici su već prošli carinske formalnosti. Druga dva konvoja će proći iste formalnosti, a kada poslednji vozač stigne na granični parking, svi će imati zakonsko pravo na odmor, nakon čega će imati pokret u pratnji vojne policije”, izjavio je Semenijuk.

Svaki od tri konvoja sastoji se od 16 kamiona.

Američki odred koji će biti stacioniran u Rumuniji zvaće se operativna grupa Kuguar i činiće ga uglavnom vojnici 2. eskadrile bataljona.

Američki Pentagon je prošle nedelje izvestio da će 1.000 američkih vojnika biti premešteno iz Nemačke u Rumuniju.

“Kao deo naših širih napora da pokažemo svoju posvećenost saveznicima u NATO-u i da odvratimo rusku agresiju, Sjedinjene Države premeštaju u Rumuniju bataljon Strajker od približno 1.000 američkih vojnika koji su već angažovani u operacijama u Evropi”, navodi se u saopštenju americkog ministarstva odbrane.

SAD trenutno imaju oko 900 vojnika u Rumuniji, koja je članica NATO od 2004. godine i domaćin sistema odbrane od balističkih projektila.

Francuska je, takođe, najavila da planira da pošalje trupe u Rumuniju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)