U trendu

U Sarajevu šokirani odlukom Haškog tribunala

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da je zatečen odlukom Haškog tribunala da lidera srpskih radikala Vojislava Šešelja oslobodi krivice po svim tačkama optužnice.

„Zaista ste nas zatekli, ne mogu da razumem da neko ko je dokazano učestvovao u planiranju svega što se desilo u BiH bude oslobodjen. Treba videti kako izgleda konačna odluka“, rekao je kratko Zvizdić novinarima u Sarajevu.

Fikret Grabovica, predsednik Udruženja roditelja ubijene dece Sarajeva, rekao je da je Haški tribunal izrekao „klasična političku presudu“.

„Šešelj je bio u značajnoj meri uključen u ratna dešavanja. Presuda je neverovatna. Indikativno je da je oslobodjen po svim tačkama optužnice, a samo u jednoj je bilo izdvojeno mišljenje sudije Latenci“, rekao je  Grabovica povodom odluke o oslobadjanju Šešelja koju su svi mediji u BiH preneli kao glavnu vest.

Kako je prenela N1, on je ocenio da je „nedostajalo samo da kažu da su paravojne formacije, tzv. Šešeljevci, bile u mirovnoj misiji u sastavu UNPROFOR-a i da su znali ponekada pogrešiti, kao što je pogrešio holandski bataljon u Srebrenici“.

On je naveo da je Šešelj oslobodjen „iako postoje snimci na kojima se vidi da je posećivao vojne položaje i hvalio se da je pucao na odredjene položaje“.

„Svi znamo da se to dešavalo. Nije mi jasno da tužilac nije prikupio dovoljno dokaza ili je ovo stvarno politička presuda. Više puta je pomenuto da nije bilo dovoljno dokaza ili su oni bili u konfuziji“, izjavio je Grabovica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.