U Skelanima istrazeno novo arheolosko otkrice iz rimske ere

SREBRNICA – U Skelanima kod Srebrenice istraženo novo arheološko otkriće iz rimskog perioda.

Pored nalazišta rimskog grada u Skelanima kod Srebrenice, danas su završena dvoneđeljna arheološka istraživanja tokom kojih su otkriveni delovi mozaika i vredna građa.

Direktor Arheološkog muzeja „Rimski municipijum“ u Skelanima Svjetlana Marković rekla je da je ovo istraživanje obavljeno sredstvima Razvojnog programa Republike Srpske, koji već deset godina pruža podršku i izdvaja novac za arheološka istraživanja na ovom lokalitetu.

Vođa tima koji je proteklih dana obavio istraživanja, arheolog Ivana Grujić iz Trebinja rekla je da su ovim istraživanjem obuhvatili ostatke jednog objekta iz trećeg ili četvrtog veka koji je imao više funkcija, javili su banjalučki mediji.

„Tu je bio administrativni centar, a istražena prostorija bila je veoma luksuzna i mislimo da je služila i za razne prijeme“, pojašnjava Grujićeva.

Ona kaže da je reč o jednoj vili koja je, osim privatne, imala i javnu funkciju.

„Ovim se potvrđuje značaj Rimskog municipiuma od prvog do četvrtog veka. Istraženi objekat ima tri apside i zbog toga je jedinstven u BiH, a za apside se vezuje i podno grejanje“, ističe Grujić.

Kustos Arheološkog muzeja u Skelanima, arheolog Boris Radić kaže da je ovogodišnjim istraživanjem povećan obim nalazišta i prošireno je prema istoku.

„Ustanovili smo da se urbana vila zavrašava jednom velikom apsidom koja je imala mozaike i podno grejanje. Pronašli smo fragmente uništenih mozaika, ali je sačuvano ložište od grejanja. Ovim istraživanjem ustanovili smo veličinu objekta na istočnoj strani, a potrebno je još istražiti severoistočni deo, gde očekujemo nove prostorije i detalje“, istakao je Radić.

On kaže da je utvrđeno da ispod ovog objekta iz trećeg ili četvrtog veka postoje slojevi iz prvog i drugog veka, što potvrđuje rimsku kolonizaciju ovih prostora.

Nadzor nad istraživanjem vršila je Ljubica Srdić iz zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa Republike Srpske, koja je rekla da je ovaj lokalitet zaštićen i proglašen od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku i da je ovde objekat površine oko hiljadu metara kvadratnih, koji krase impresivni podni mozaici, ostaci podnog i zidnog grejanja i freskopisa.

Nastavak istraživanja na ovom lokalitetu najavljen je za iduću godinu.

Prva opažanja arheološkog lokaliteta u Skelanima objavio je Ćiro Truhelka 1891. godine, a zatim je probna arheološka iskopavanja obavio austrijski arheolog Karlo Pač od 1896. do 1898. godine.

On je istražio dve kasnoantičke bazilike i sakupio 80 rimskih kamenih spomenika koje je zatrpao velika poplava, kada je Drina potopila celu kotlinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.