U trendu

U sredu mišljenje o nadležnosti Suda EU za spor HR i SLO

BRISEL – Nezavisni advokat Suda EU, Estonac Prit Pikamae, objaviće u sredu u Luksemburgu mišljenje o nadležnosti toga suda za spor koji je pokrenula Slovenija protiv Hrvatske zbog navodne povrede evropskog prava, uzrokovane nesprovođenjem arbitražne odluke o granici.

Mišljenje nezavisnog advokata, kao i odluka Suda EU koja se očekuje u proleće naredne godine, ne odnose se na sadržaj prigovora Slovenije, nego samo na to da li je Sud EU nadležan ili nije za to pitanje, napominje Hina.

Mišljenje nezavisnog advokata ne obavezuje Sud. Nezavisni advokat ne zastupa ničije interese, ni stranaka, ni javnosti, nego samo daje stručno mišljenje o relevantnim pravnim pitanjima.

Hina, stoga, ocenjuje da će teško moći da se proceni odluka Suda na osnovu mišljenja nezavisnog advokata.
Slovenija je pokrenula postupak protiv Hrvatske na osnovu člana 259 Ugovora o funkcioniranju EU (UFEU) i predložila Sudu EU da utvrdi da li Hrvatska krši 2. i 4. član Ugovora, koji govori o poštovanju vladavine prava i lojalnoj saradnji među državama članicama EU.

Slovenija tvrdi da Hrvatska krši uredbu o zajedničkoj ribarskoj politici, šengenskim propisima o kretanju osoba, te direktive o pomorskom prostornom planiranju.

Stav Hrvatske je da Sud EU nije nadležan da odlučuje o zahtevima Slovenije u navedenom postupku s obzirom na to da između dve države nije reč o sporu o primeni i tumačenju prava EU, što bi bilo u nadležnosti Suda EU.

Hrvatska tvrdi da u ovom predmetu postoji spor koji se odnosi na tumačenje i primenu međunarodnog prava, koji treba rešavati primenom pravila međunarodnog prava i za to predviđenim sredstvima mirnog rešavanja sporova, uključujući pregovore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.