U trendu

U Vojsci Crne Gore angažovano 14,7 odsto žena

PODGORICA – Zastupljenost žena u Vojsci Crne Gore je 14,7 odsto u odnosu na ukupnu brojnu strukturu, a njih gotovo 10 odsto je zastupljeno u strukturi profesionalnih vojnih lica, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane.

Navodi se da taj resor snažno podržava veće učešće žena u sistemu odbrane. „Povećana je njihova motivacija za prijavljivanje u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama. Imajući u vidu neophodnost ravnopravnog učešća u pozicijama odlučivanja, pozicioniranje žena na mestima donošenja odluka biće težnja u budućem periodu“.

Iz Ministarstva odbrane ističu da u prilog tome da je ovo moguće ostvariti govori i činjenica da se ženama u VCG pružaju mogućnosti obrazovanja, usavršavanja i karijernog razvoja u svim oblastima delatnosti Vojske.

„Rodna perspektiva u Ministarstvu odbrane postala je deo svih politika i procesa u oblasti upravljanja ljudskim resursima i visoko je zastupljena na agendi Ministarstva, te ćemo i u narednom periodu biti dosledni partneri u promociji ciljeva Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1325 – Žene, mir i bezbednost, NATO politika, zakonskih regulativa i strateških ciljeva i pružiti puni doprinos u njihovoj realizaciji“, saopšteno je, između ostalog, iz resora odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar