U Zagrebu pronađena nova masovna grobnica

Uz zagrebčki potok Kustošak probnim iskopavanjima pronađeni su posmrtni ostaci ljudskih tela, čime je potvrđeno postojanje masovne grobnice, a ekshumirani su posmrtni ostaci četiri osobe, koje su žrtve iz razdoblja nakon završetka Drugog svetskog rata, objavilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja, a prenosi portal „Indeks“.

U ekshumaciji su prvi put, na osnovu potpisanog Sporazuma Ministarstva hrvatskih branitelja i Univerziteta u Zagrebu iz januara ove godine, učestvovali i studenti završnih godina studija antropologije i arheologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

U daljem postupanju sledi stručna antropološka obrada posmrtnih ostataka na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, kao i priprema za njihovo dostojno i trajno zbrinjavanje, odnosno sahranu.

Terenske aktivnosti na području Zagreba nastavak su istraživanja koje je Ministarstvo hrvatskih branitelja započelo tokom 2018. godine, pri čemu su tada ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 427 osoba žrtava iz Drugog svetskog rata i iz posleratnog razdoblja.

2 komentara
  1. Anonimni

    HVALA BOGU DA SE OTKRIVA PROŠLOST , SVE ŠTO JE SKRIVANO OD SVETA , ISTINA POMAŽE SADAŠNJOSTI I BUDUČNOSTI,…POMOZI BOŽE SRBIJI! POMOZI BOŽE SRBIMA MA GDE BILI.

  2. bambi

    Ljudi, je li zna svet sta su ovi hrvati vise radili za vreme rata, pre rata i posle rata? Ovoga bi se i nacisti zgrozili.

Napišite komentar