U trendu

Uber se u Hrvatskoj širi na obalu, prevoze brodovima

Generalni menadžer Ubera za Hrvatsku Davor Tremac najavio je grananje kompanije u većim gradovima na hrvatskoj obali Jadrana, gde bi pored drumskog prevoza nudili i prevoz brodovima.

„Zanimljiva nam je cela obala, i to ne samo za drumski prevoz nego i prevoz brodovima. Nekoliko lokacija na Jadranu velik je potencijal za takav prevoz. Zanimljiv nam je i vazdušni prevoz“, izjavio je Tremac u intervjuu za Jutarnji list.

Uber je, prema njegovim rečima, u pregovorima s nekoliko gradova na obali, a voleo bi da u nekima od njih bude prisutan već ovo leto.

„Sve vreme sarađujemo s hotelima i hostelima. Radimo i na novim uslugama. Za Zagreb nam je zanimljiv UberBlack i UberSelect s višom klasom automobila, zavisno o potražnji, i to ćemo realizovati“, dodao je on.

Napominjući da kompanija još nema uslugu dostave hrane, Tremac je naveo da u Uberu razmišljaju i o tim uslugama, kao i o prevozu punjača za mobilne telefone, zatim o dostavi paketa na zahtev, na primer za neku cvećaru ili prodavnicu.

„O tome smo već pregovarali s nekim malim i velikim trgovcima. Pregovarali smo i s bankama i ugovorili povoljnije uslove za automobile na lizing za naše vozače partnere“.

Dodaje da su, od 22. oktobra kada su ušli na tržište u Zagrebu, zabeležili oko 200 hiljada pregleda aplikacije i da je misija Ubera da omogući putnicima da jednim pritiskom dugmeta dobiju vozilo s vozačem u roku od nekoliko minuta, te da svim ljudima koji žele da voze i zarade – to omoguće.

Povodom primedbe da je Uber imao problema u Zagrebu, ali i ostalim evropskim gradovima zbog strožih regulatornih ograničenja, i otpora među tradiconalnim taksi udruženjima, Tremac priznaje da je „bilo tržišta gde su gradske vlasti, kao i u Zagrebu, stale na stranu taksista“.

„Isto tako, ima tržišta na kojima je Uber jako dobro dočekan. U Estoniji će vlada među prvima u Evropi doneti zakon o deljenju vožnje (ride-sharing), saradujemo s poreskim vlastima i svi će vozači partneri putem Uberove aplikacije moći da podnose poresku prijavu. Cilj Ubera je da se svuda u svetu donese regulativa u skladu s tržištem i tehnologijom 21. veka“, rekao je Tremac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.