U trendu

Uhapšen Trajko Veljanovski

Bivši predsednik makedonskog Sobranja Trajko Veljanovski uhapšen zbog izazivanja nereda i upada u Sobranju 27. aprila 2017. godine, javlja TV Telma.

Pored Veljanovskog, uhapšeni su i bivši ministar rada i socijalne politike Spiro Ristovski i bivši ministar transpotra Mile Janakijevski.

Izvori TV Telma navode da se u vezi s ovim slučajem traga i za bivšim premijerom Nikolom Gruevskim, koji je u Budimpešti, i za bivšim pripadnikom obaveštajne službe Nikolom Boškovskim, koji je u Atini.

U saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva u Skoplju navodi se da su ta lica osumnjičena za pripremanje i realizovanje plana o oneomogućavanju mirne primopredaje vlasti početkom 2017. godine.

U saopštenju se navodi da su s tim ciljem organizovali i materijalno podržali masovne proteste ispred Državne izborne komisije, a potom i proteste pokreta “Za zajedničku Makedoniju” koji su eskalirali nasilnim ulaskom u Sobranje Republike Makedonije 27. aprila 2017. godine.

Osumnjičeni su, navodi se, kao organizatori koristili kompletnu partijsku strukturu i materijalna sredstva za ostvarivanje cilja, a omogućili su i da se smanji broj policajaca koji su obezbedjivali proteste.

Oni su, inače, optuženi da su počinili krivično delo – terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti koje je predviđeno i kažnjivo po članu 313. Krivičnog zakonika Makedonije.

S namerom da ugroze ustavni poredak i bezbednost organizovali su slobodni ulazak naroda u zakonodavni dom, uključujući patriotska udruženja i lica angažovana za izvršenje nasilja.

Nadležni javni tužilac dostavio je predlog za određivanje pritvora osumnjičenima.

Bivši predsednik makedonskog Sobranja Trajko Veljanovski nakon ispitivanja je napustio sud, te se pozvao na poslanički imunitet.

„Svako koji je poslanik ima imunitet. Ali, molim vas, 10 godina sam bio predsednik Sobranja i ja da budem organizator? Sramota“, kratko je prokomentarisao Veljanovski nakon izlaska iz suda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar